Több millió éves embrió

2021.12.26. 08:25

Tojásában kuporgó bébidinoszaurusz csontvázára bukkantak (képek)

A kutatók szerint az optiroszauruszbébi egy eddig csak madaraknál tapasztalt kuporgó pózban van a megkövesedett tojásában.

Megkövesedett tojásában kuporgó bébidinoszaurusz rendkívül jó állapotban megőrződött csontvázára bukkantak Kínában, a lelet új információkkal szolgál az ősi állatok fejlődéséről. A kínai-brit kutatócsoport, amely eredményeit az iScience tudományos lapban mutatta be, megállapította, hogy az optiroszauruszbébi egy eddig csak madaraknál tapasztalt kuporgó pózban van.

A kutatók arra a kérdésre keresik a választ, hogy ez a viselkedés már a kréta korban, 145-66 millió évvel ezelőtt kifejlődött-e a theropodák rendjébe tartozó optiroszauruszoknál, amelyekből később a madarak kialakultak.

Meglepődtünk, amikor megláttuk, hogy ez a szép állapotban megmaradt embrió madárszerű pozícióban ül egy dinoszaurusztojásban – mondta Waisum Ma, a Birminghami Egyetem kutatója.

Lida Hszing, a Pekingi Földtudományi Egyetem munkatársa elmondta, hogy a fosszilizálódott embrió a dél-kínai Csianghszi tartományban lévő Kancsou városból származik, az ezredforduló óta hevert egy raktárban. 10 évvel később a Jingliang Természettudományi Múzeum munkatársai több fosszíliát dinoszaurusztojásként azonosítottak, ekkor fedezték fel a most vizsgált csontokat is.

A felfedezett bébidinónak a Baby Yingliang nevet adták. A fosszíliát további vizsgálatnak vetik alá.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!