A természet ereje

2022.01.23. 19:50

A tengerfenéken nyugvó hajóroncsot vetett a partra a vihar Dél-Afrikában

A görög hajó 45 éve pihent a víz alatt.

A tengerfenékről a partra sodortak az erős hullámok csütörtökön egy 45 éve elsüllyedt nevezetes hajóroncsot Fokváros partjainál a Dél-afrikai Köztársaságban.

Az Antipolis nevű görög olajszállító tartályhajó 1977-ben süllyedt el, ugyancsak viharos időben, amikor Görögországból Tajvanra vontatták, hogy ott elbontsák. A tanker Oudekraal településnél, a parthoz közel akadt fenn egy zátonyon. 

A környék egyik leghíresebbjének számító roncs tiszta időben a felszínről is látható volt, és a búvárok kedvenc célpontja lett.

Az elrozsdásodott roncsot a heves vihar okozta erős hullámok kapták fel csütörtökön a tengerfenékről, és vetették ki a sziklás partra.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy ne másszanak fel a 25 méter hosszú és négy méter magas hajóroncsra, mert instabil a helyzete, és éles vagy rozsdás alkatrészei is sérüléseket okozhatnak.

A roncsot valószínűleg a helyén hagyják, legalábbis egyelőre, mert eltávolítása bonyolult és költséges művelet lenne. Amúgy sem fenyegeti az infrastruktúrát, és csak egy újabb lesz a fokvárosi partvidéket tarkító roncsok sorában - közölték fokvárosi illetékesek.

Annak idején a vihar miatt elsüllyedt és kettétört egy másik bontásra váró olajtanker is, az Antipolisszal együtt vontatott Romelia, amely azonban nem látható a partról.

Mi nem lettünk volna képesek partra vontatni a roncsot, ám hihetetlen erejével a tenger egy pillanat alatt felkapta és a partra dobta

- mondta Gregg Oelofse, a fokvárosi önkormányzat tengerpartért felelős vezetője, aki szerint a hajóroncs a parton hagyva "jó emlékeztetője lesz az óceán rendkívüli

Címkék#hajóroncs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!