Erősen veszélyeztetett

2022.01.03. 07:28

Ritka perzsa leopárd esett fogságba Észak-Irakban

Ritka perzsa leopárdot fogtak Irak északi, hegyvidéki részén, Dohuk térségében.

Mivel a ragadozót egy pásztorok által állított csapda ejtette fogságba, egyik mancsát amputálni kellett szilveszter napján Zakho falunál – közölte a dohuki állatkert.

A mintegy ötéves leopárdnak először sikerült kiszabadítania magát a csapdából, de a rendőrség a falusiak segítségével újra elkapta. Az akció közben két ember sérüléseket szenvedett az üldözött nagymacskától.

A csapdát azután állították, hogy a falu lakói elveszítettek 20 birkát, és arra a következtésre jutottak, hogy egy leopárd dézsmája az állataikat.

A perzsa leopárd főleg a Kaukázustól Iránon át Afganisztánig terjedő területen fordul elő, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vöröslistáján az „erősen veszélyeztetett” státuszban szerepel. Vadon kevesebb mint 1000 példány él belőle, fogságban további 200.

Az Irakban elfogott leopárd jó ideig még megfigyelés alatt marad, és végleg a dohuki állatkert lakója lesz, ha az állatorvosok úgy ítélik meg, hogy csonkolt lábbal nem maradna életben a vadonban.

Hasonló eset – kettő vagy három – legutóbb négy-öt éve fordult elő a kurdok lakta Írbil tartományban. Évekkel ezelőtt Dohuk mellett is találtak egy perzsa leopárdot, de azt már csak holtan – közölték a hatóságok.

Borítóképünkön egy perzsa leopárd. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!