Hó helyett

2022.02.01. 06:45

Megdermedt leguánok potyognak a fákról Dél-Floridában

Megdermedt leguánok potyognak a fákról a szokatlan hidegben Dél-Floridában, ahol több mint egy évtized legalacsonyabb hőmérsékleteit mérik ezekben a napokban - írja a BBC.

Az amerikai Országos Időjárási Szolgálat (NSW) szerint vasárnap mínusz 4 fokra is lecsökkent a hőmérséklet az enyhe éghajlatáról híres Floridában.

A leguánok hidegvérű hüllők, amelyek a környezettől és a napsütésből nyerik az életükhöz, a mozgáshoz szükséges hőt. Ha túl alacsony a hőmérséklet, a leguánok megdermedhetnek és kómába eshetnek, és a fákon szunnyadó állatok a fölre eshetnek.

A hideg ellenére a legtöbb leguán életben marad, lélegzik, és főbb testfunkciói tovább működnek. Később, amikor kisüt a nap, "felolvadnak" és "életre kelnek".

A meteorológiai szolgálat előre figyelmeztette a dél-floridai lakosságot, hogy legyen óvatos, mert a leguánok lelassulhatnak vagy mozdulatlanná válhatnak.

Nem ez az első eset, hogy a meredek hőmérsékletcsökkenés miatt földre potyogtak a leguánok Floridában, de a jelenség veszélyes lehet, ha a hüllők autókra vagy emberekre zuhannak.

A túl erős lehűlés életveszélyt jelent a leguánokra, egy 2010-es hideghullám meg is tizedelte a floridai populációt.

A másfél métert és 7,5 kilogrammot is elérő leguán invazív fajnak számítanak Észak-Amerikában, ahova teherhajók potyautasaiként került a melegebb közép- és dél-amerikai térségekből.

Hétfőre az NSW már azt jósolta, hogy kisüt a nap Floridában.

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!