Mérföldkő az egyetem életében

2022.02.01. 20:21

Molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot adtak át az ELTE-n

Felavatták a mintegy egymilliárd forintból kialakított, 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratóriumot az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kedden Budapesten; a laborkomplexum elsődleges célja a koronavírus-járvány elleni védekezés támogatása, ugyanakkor kutatási célokat is szolgál, illetve szolgáltatásokat is nyújt ipari partnerek számára.

Gulyás Tibor, az Innovációs és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára az átadáson kiemelte: Magyarország ambiciózus célkitűzésként 2030-ra a "jelentős innovátorok táborába" kíván tartozni. Mára megduplázódott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap főösszege 2015-höz képest; a hazai teljes kutatás-fejlesztési ráfordítás pedig a 2010-es 310 milliárd forintról tíz év alatt 771 milliárd forintra növekedett - mutatott rá.

A helyettes államtitkár azt mondta, 

a fejlődés elvitathatatlan, hiszen míg 2010-ben 35700 ember, addig 2020-ban már 51814-en dolgoztak ebben a szektorban. A kutatói segédszemélyzettel együtt ez a szám eléri 62 ezret 

- tette hozzá.

Gulyás Tibor köszöntetet mondott az ELTE TTK vezetésének a koronavírus-járvány során tanúsított fejlesztési munkáért és hozzáállásért.

Borhy László, az ELTE rektora elmondta, a laboratóriummal hozzájárulhatnak a koronavírus-járvány elleni küzdelemhez. A pandémia időszakában az ELTE TTK kiemelt szerepet vállalt a tájékoztatásban és a szabályok az adott körülményekhez leginkább igazodó megfogalmazásában - tette hozzá.

A rektor kijelentette: 

a laboratórium fontos mérföldkövet jelent egyetemünk életében.

 A labor a járvány elmúltával is világszínvonalon tudja majd szolgálni a biotechnológiai kutatás igényeit, és az ELTE polgárainak egészségvédelmét egyaránt - mondta Borhy László.

Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) tudományos és nemzetközi elnökhelyettese kiemelte: a most létrejött kutatási infrastruktúrával minden lehetőség adott, hogy a kutatók a nemzetközi térbe még jobban ki tudjanak lépni.

Kacskovics Imre, az ELTE TTK dékánja a molekuláris biomarker lényegéről szólva elmondta, 

a személyre szabott terápiától a mainál eredményesebb gyógyulást várunk. Pontosabban lehet meghatározni az egyes embereknek a egészségügyi problémáját és azt is, hogy mivel lehet őket meggyógyítani.

Közölte, a laboratórium lehetőséget ad arra, hogy járvány leküzdésében részt vegyenek, ugyanakkor az eredeti tervekben megfogalmazott célokat, azaz a krónikus betegségek kapcsán is végezzen molekuláris biomarker kutatásokat.

A működését várhatóan február közepétől megkezdő laboratórium révén - a közreadott sajtóanyag szerint - lehetővé válik különféle kórokozók, köztük a Covid-19 és variánsai által kiváltott fertőzések kiszűrése, valamint a természetes és a védőoltásokkal létrehozott immunválasz elemzése.

A laboratóriumot az ELTE Biotechnológiai FIEK (Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ) hozta létre egy NKFIH-projekt keretében, amelyben részt vett az ELKH Természettudományi Kutatóközpont, a SERVIER Gyógyászati Vegytani Kutatóintézet Zrt. és a CRU Hungary Egészségügyi és Szolgáltató Kft.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával 2017-ben indult projekt célja eredetileg egy olyan akkreditált molekuláris biomarker-laboratórium létrehozása volt, amely genetikai és sejtbiológiai vizsgálatokat végez a tudomány, a gyógyszeripar és a nemzeti egészségügyi rendszer számára. A konzorcium azonban a 2019 végén kialakult világjárványra reagálva kiegészítette az eredeti fejlesztési koncepciót és azon kezdett dolgozni, hogy az új létesítmény alkalmas legyen a Covid-19 pandémia megfékezésére 

- írták.

A közlemény szerint a laborban qPCR és LAMP technológiák segítségével tesztelhetik a SARS-CoV-2 jelenlétét biológiai mintákban, kimutathatják a SARS-CoV-2 specifikus antitesteket ELISA-vizsgálatokkal és más szérum antitestek neutralizációs aktivitásának elemzésével, illetve képesek a sejtes immunválasz vizsgálatára is.

A labor továbbá biztosítja az ELTE oktatóinak, hallgatóinak, és külső érdeklődőknek folyamatos és biztonságos egészségügyi monitorozását, emellett az eredeti célok szerint alkalmazható molekuláris biomarker kutatások végzésére, illetve kapcsolódó szolgáltatások nyújtására is - olvasható.

Borítókép: Kacskovics Imre immunológus, dékán az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán (ELTE TTK) kialakított 440 négyzetméteres molekuláris mikrobiológiai laboratórium avatásán 2022. február 1-jén (Máthé Zoltán/MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!