170 millió évvel ezelőtt élt

2022.02.27. 07:15

Óriási jurakori pteroszauruszt állítottak ki Skóciában

A földtörténeti jura korból származó óriási pteroszaurusz látható az edinburghi Skót Nemzeti Múzeumban.

A több mint 2,5 méteres szárnyfesztávolságú, 170 millió évvel ezelőtt élt repülő dinoszaurusz fosszilis maradványait 2017-ben fedezték fel a skóciai Skye-szigeten.

A lelet azért különleges, mert meglepően ép állapotban maradt fenn, és korábban csak sokkal kisebb példányokat találtak ebből a korszakból. A kutatók szerint ez a példány még fiatal volt, és teljesen kifejlett korában akár háromméteres is lehetett volna a szárnyfesztávolsága.

A későbbi kréta időszakban a pteroszauruszok között már nem voltak ritkák az ilyen nagy példányok, akár „vadászrepülőgép-nagyságúra” is megnőttek – írta a múzeum a kiállítással kapcsolatos közleményében.

A jurakori pteroszauruszfosszília hozzásegítheti a tudósokat a hüllők evolúciós fejlődésének megértéséhez – mondta el Natalia Jagger, a leletről készült tanulmány szerzője, az Edinburghi Egyetem paleontológus doktorandusza.

Jagger szerint a pteroszaurusz könnyű csontozatának és testfelépítésének köszönhetően mintegy tízkilós lehetett. Hosszúkás koponyája és hosszú farka volt.

Az őshüllő a Dearc sgiathanach nevet kapta, ami a skót gael nyelven „szárnyas hüllőt” jelent. A kutatók szerint a pteroszaurusz a szubtrópusi táj lagúnái fölött szállt, halakat és tintahalakat fogott, a síkos préda elkapásában pedig keresztben álló fogai segítették.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!