Kóstolta már?

2022.03.30. 11:55

A csernobili vodka nyereségéből támogatják az Ukrajnából menekülőket

A tudományos kísérletként indult vállalkozás a radioaktív anyagoktól mentes vodkát az Egyesült Királyságban forgalmazta.

Egy brit tudósok által alapított kísérleti vállalkozás, amely a Csernobil közelében termesztett növényekből készít vodkát, bevételét felajánlotta az ukrajnai háború elől menekülőknek.

Jim Smith professzor, a Portsmouth-i Egyetem professzora és ukrán kollégái 2019-ben hoztak létre egy társadalmi vállalkozást, hogy bebizonyítsák, a vodka az 1986-os nukleáris baleset által érintett régióban biztonságosan állítható elő. A tudományos kísérletként indult vállalkozás a radioaktív anyagoktól mentes vodkát az Egyesült Királyságban forgalmazta.

A Chernobyl Spirit Company elnevezésű cég most felajánlotta, hogy az ukrán menekülteket támogatja két új termékének első 850 palackos tételéből származó nyereségével.

A szeszes italokat Ukrajnában olyan körtéből és szilvából párolják, amelyet tavaly ősszel szüreteltek a csernobili katasztrófa által érintett körzetekben. A cég tavaly ősszel kezdte el Apple Spirit nevű almából készült terméke forgalmazását is. A vállalkozás eddigi teljes profitját, 15 ezer fontot, vagyis 6,6 millió forintot az ukrajnai menekülteknek adományozták. Emellett ígéretet tettek arra, hogy jövendő nyereségeik 75 százalékát az ukrán közösségeknek adják a helyreállítások támogatására.

Smith elmondta, hogy eddigi pályáját a csernobili katasztrófa következményinek feltárásának szentelte, de most elborzadva kell tapasztalnia, hogy az oroszok által Ukrajna ellen indított háborúnak mennyivel szörnyűbb hatása van.

Társadalmi vállalkozásunk célja, hogy támogassuk az érintett közösségeket Csernobilban, amelyek közül sokan most orosz megszállás alatt állnak

– tette hozzá.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!