Botanika

2022.03.31. 16:02

Ritka virág miatt indítottak expedíciót a Fülöp-szigetek dzsungelébe (videó)

„A természet feltűnő alkotását” nyugati ember még nem látta. (Ez a megállapítás Rafflesia nemzetségnek erre a fajára lehet érvényes – a szerk.)

A 38 éves Chris Thorogood az első nyugatiként látta meg a Rafflesia banaoana-t a múlt hónapban, ami egy túlvilági megjelenésű, vörös foltos, fél méteres átmérőjű növény.

– Nehéz szavakba önteni ezt az érzést – mondta a férfi a The Guardian online tudományos portálnak. 

– Bár a túra igen megerőltető és intenzív volt, de egyben megadta azt az érzés is, amely során megosztunk egy pillanatot valami múlandó, ritka, és egy olyan lenyűgöző természeti alkotással, amit sehol máshol nem láthatunk.

A Rafflesia banaoana a Sir Stamford Rafflesről, a modern Szingapúr alapítójáról elnevezett nemzetség legritkább és legmegfoghatatlanabb faja.

A világ legfurcsább növényének virágai csak a Fülöp -szigeteki Luzon sziget mély esőerdőiben találhatók.

A botanikus leszögezte, hogy bár ő az első nyugati, aki a természetben láthatott egy Rafflesia-t, az élmény nem jöhetett volna létre Malabrigo Jr lelkész és Adriane Tobias, a Fülöp-szigeteki Egyetem munkatársának munkája nélkül. A trió ugyanis a területet birtokló, őslakos banaoi közösségtől kapott engedélyt az esőerdő legtávolabbi részébe, akik el is kísérték őket a virághoz. 

Mire elérték a Rafflesiát, Thorogood karjait piócák és égető csípések borították.Ahogy arra visszaemlékezett, gyerekkorában látott fényképeket ezekről a rendkívüli virágokról a dzsungelben, ami távolinak, elérhetetlennek és idegennek tűnt számára.

– Majdnem olyan volt, mintha egy mágnes lenne a földgömb másik oldaláról, és csábítana, hogy menjek és nézzem meg – magyarázta a botanikus. 

– Egészen tisztán emlékszem, hogy gyerekkoromban elbűvöltek a fényképek ezekről a túlvilági botanikai rejtélyekről szóló könyvekben. Azt hiszem, akkor tudat alatt azt terveztem, hogy életem feladatává fogom tenni, hogy elmenjek és megnézzem őket.

Ezek a növények akár 10 kilogrammosnál nagyobbra is megnőhetnek, így a Föld legnagyobb virágai.

A Fülöp-szigeteken tizenhárom fajuk él, és ezek továbbra is rejtélyesek a tudományos világ számára.

Thorogood, a Weird Plants című könyv szerzője szerint létfontosságú a ritka fajok megértése, hogy jobban meg lehessen védeni őket. Ahogy fogalmazott, a világ növényfajai közül háromból kettőt a kihalás fenyeget, ami riasztó, és valószínűleg gyorsabban veszítjük el a növényfajokat, mint ahogy azt a tudomány le tudná írni és felfedezni őket.

Borítókép: Chris Thorogood / Twitter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!