Ukrán válság

2022.04.11. 19:21

Magyar szervezet közreműködésével küld segélyszállítmányt Izrael Ukrajnába

Tízmillió forint értékű segélyszállítmányt küld Izrael Ukrajnába az Ökumenikus Segélyszervezet segítségével, a tartós élelmiszert és higiénés szert magába foglaló adomány nagy részét Kárpátaljára, kisebb részét Lemberg városba szállítják.

A 13 tonnás segélyszállítmány hétfői átadásakor Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael magyarországi nagykövete köszönetet mondott a segélyszervezet támogató közreműködéséért. Izrael a háború elhúzódásával további segélyszállítmányokat tervez küldeni Ukrajnába, és azokat illetően is számít a szervezet segítségére – olvasható a nagykövetség és az Ökumenikus Segélyszervezet közleményében.


A nagykövet felidézte, hogy múlt héten küldtek Ukrajnába szintén Magyarországon keresztül egy 12,5 tonnás gyógyszerszállítmányt Izraelből a civil lakosság számára.


Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta: a nagykövetség kereste meg a szervezetet a segélyszállítmány Ukrajnába juttatása miatt. Az ezer csomagnyi adomány biatorbágyi átvétele után annak nagyobbik részét Kárpátaljára szállítják, ahol magyar és ukrán munkatársaik szétosztják a közösségi szállásokon tartózkodó lakosok között. Kárpátalján mintegy 150 ilyen szállás van, de napról napra nő a számuk – tette hozzá.


Az adomány kisebbik részét Lembergbe viszik, ahol a főként az ortodox egyház által biztosított szállásokon meghúzódó lakossághoz juttatják el az élelmiszert.


Az Ökumenikus Segélyszervezet Ukrajnában bejegyzett, hivatalos segélyszervezetként működik, és ottani irodáikon keresztül folyamatosan kapcsolatban állnak a helyi szervezetekkel, egyházakkal és vezetőkkel – mondta Lehel László.


Hozzáfűzte: a segélyszervezet csaknem 40 teherautónyi adományt szállított eddig Kárpátaljára a háború kitörése óta, így „egyre több helyre jut el a magyar segítség”.

Borítókép: Jákov Hadasz-Handelszman izraeli nagykövet (b) és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója az Ukrajnának felajánlott izraeli segélyszállítmány átadásán a segélyszervezet biatorbágyi raktárában 2022. április 11-én (Fekete Dániel/Ökumenikus Segélyszervezet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!