Európai Fajmegőrzési Program

2022.04.13. 19:40

Törpe víziló született a Nyíregyházi Állatparkban

A Gerzson névre keresztelt utódot szerdán mutatták be a sóstógyógyfürdői látványosság látogatóinak.

A kora tavasszal világra jött bika a születésekor hat, hathetesen már 13 kilogramm súlyú volt és azóta is naponta körülbelül negyed kilogrammal gyarapodik, ivarérett korában testtömege pedig elérheti a háromszáz kilogrammot – mondta el Révészné Petró Zsuzsa, a park oktatási osztályvezetője.

A szakember kifejtette, Gerzson szülei 2009 óta élnek a Nyíregyházi Állatparkban, a 23 éves Broutille Franciaországból, míg párja, a 15 éves Hamlet Dániából érkezett az Európai Fajmegőrzési Program keretében. A tenyészpárnak már negyedik alkalommal születik utódja: a 2011-ben, a 2015-ben és 2017-ben született borjak már egy másik állatkertben élnek.

Broutille jelen esetben is nagyon gondos, naponta négyszer-ötször szoptatja a 190 nap után világra jött kicsinyét, aki már elkezdte ízlelgetni a szénából, zöldség- és gyümölcsfélékből álló szilárd táplálékát és már birtokba vehette a Tarzan ösvénye kifutórendszer víziló bemutatóját.

Mivel a park legújabb kisállata kora tavasszal, Gerzson napján született, gondozóik ezt a nevet adták neki – tette hozzá az osztályvezető.

A törpe víziló születése egyébként szakmai különlegességnek számít, mivel az elmúlt egy évben 14 egyed jött világra a világ állatkertjeiben, ráadásul hím ivarú utód sokkal ritkábban születik, mint nőstény.

Törpe víziló 

A kipusztulás szélén lévő, igen ritka vastagbőrű, az ötször nagyobb, 1,5 tonna súlyú nílusi rokonával ellentétben már csak nagyon kis területen őshonos. Mindössze kétezer egyed él belőle Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben, állományát leginkább az erdőpusztítások, az élőhelyek csökkenése és a vadászat veszélyezteti. Éppen ezért fontos, hogy zárt tartási körülmények között, koordinált tenyészprogram keretében szaporodjanak.

Míg rokonát, a nílusi vízilovat már az ókorban is ismerték, a törpe víziló az egyik legkésőbb, a 19. század végén felfedezett nagytestű emlősfaj. Ennek az az oka, hogy rejtett életmódot folytató, félénk állat a fehér ember által nem járt nyugat-afrikai esőerdők mélyén él.

Borítókép: Gerzson a törpevíziló bemutatkozása 2022. április 13-án / Kelet-Magyarország / Dodo Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!