Van benne politika

2022.05.03. 19:00

A koalák megmentésében is segít ez az alkalmazás

Ausztrál tudósok fejlesztették ki azt az alkalmazást, amely nem csupán információkat nyújt a helyi veszélyeztetett fajokról, de lehetőséget ad a védelmüket szolgáló beavatkozásra is.

A Threatened Australians alkalmazást és a hozzá kapcsolódó weboldalt a Queenslandi Egyetem tudósai fejlesztették ki.
Gareth Kindler, az UQ doktorandusza és az alkalmazás készítője szerint az eszköz közérthető és vonzó módon tálalja az információkat. 

Ausztrália biodiverzitásával kapcsolatban hatalmas adatmennyiség áll rendelkezésre, de mindeddig egy állampolgár számára nem volt egyszerű hozzáférni ezekhez az információkhoz

– mondta. 
A felhasználók az irányítószámuk beírásával hozzájutnak egy listához a területükön élő veszélyeztetett állatokról és a fajokra leselkedő fő veszélyforrásokról. Az alkalmazás olyan linkeket is felkínál, amelyek segítségével kapcsolatba léphetnek a helyi politikusokkal, hogy kifejezzék aggodalmukat.
A kutatók szerint a kezdeményezés felkeltheti az emberek érdeklődését a környezetvédelmi kérdések iránt, és ez fontos lehet, mikor a közelgő szövetségi választásokon elmennek szavazni.

Mióta az Európából érkezett bevándorlók 200 éve letelepedtek a kontinensen, több mint 90 őshonos állatfaj halt ki. A kipusztuló fajok száma évről-évre nő, a becslések szerint mintegy 1700 növény és állatfaj szerepel a fenyegetett fajok listáján. Az év elején a koala is közéjük került, mivel populációja az utóbbi években meredeken zuhant.
James Wattson professzor, a projekt társalkotója kiemelte, hogy beavatkozás nélkül ezek a fajok a következő 30-50 évben garantáltan kihalnak. Mint az adatokból látható, minden választókerületben előfordulnak veszélyeztetett fajok, ezért olyan fontos ez az alkalmazás, mivel informálja a nagyközönséget. Ezek olyan fajok, amelyeket világszerte ismernek; ha eltűnnek, többé már nem lehet visszahozni őket

–hívta fel a figyelmet a professzor. 

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!