Műkincs

2022.05.20. 14:45

Elveszettnek hitt Tiziano-festmény került elő Olaszországban

Előkerült Olaszországban egy hétmillió eurót érő Tizano-festmény, amelyről 2003 óta semmit sem tudtak az országban.

A rőtszakállú, feketeruhás és feketesapkás férfit ábrázoló reneszánsz portré (Ritratto di gentiluomo con berretto nero) 2003-ban illegálisan került Svájcba, és 2020-ban lett meg, amikor a tulajdonosok hamis okmányokkal visszaküldték restaurálásra az észak-olaszországi Astiba

- közölték a hatóságok, amikor a két évig tartó eljárás lezárásaként csütörtökön Torinóban formálisan is átadták az állami műemlékvédelmi szolgálatnak az elveszettnek hitt műkincset.   

A hírekből nem derül ki, hogy kinek a tulajdonában volt korábban a reneszánsz mester, Tiziano Vecellio (1485/90-1576) által festett portré, csak annyit tudni, hogy egy 1998-ban Olaszországban készült szakvélemény 5-6 milliárd lírára becsülte akkori piaci értékét.   

Olaszországban nemrég jelentősen szigorítottak a kulturális javak külföldre csempészetének büntetési tételein, már akár 8 év börtönt is kiszabhatnak a 80 ezer euróig terjedő bírság mellett.   

Az itáliai kulturális örökség elszegényedésének egyike oka a művek illegális kivitele, és mi ennek akarunk véget vetni

- mondta a csütörtöki tokiói ceremónián Silvio Mele, a csendőrség műkincsvédelmi részlegének vezetője.

Borítókép: illusztráció

Címkék#tiziano

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!