Pollenek támadása

2022.05.03. 12:30

Korábban támad, még súlyosabb tüneteket okoz a pollenallergia

A Semmelweis Egyetem adjunktusa az asztma világnapján figyelmeztetett arra, hogy a pollenallergiások idén az átlagosnál is súlyosabb tünetekkel küzdenek.

Az idei szezonban az átlagosnál súlyosabb tüneteket is okozhatnak a pollenek az arra allergiásoknál, sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt – hívta fel a figyelmet Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem (SE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa az asztma világnapján.

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások. A klinikán erőteljesen növekedett a betegforgalom, a korán és erősebben érkező allergiaszezon miatt

 – közölte a szakember.
A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete. A gyakori hajmosás, ruha- és ágyneműcsere, pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetés segíthet a tünetek enyhítésében

 – fűzte hozzá.
 A szakember azt is javasolta, hogy érdemes sós orrmosó folyadékot is használni, amely eltávolítja az irritáló anyagokat és a pollent. 

 

Borítókép: Illusztráció (Shutterstock)
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!