Valódi horrorfilm

2022.05.22. 07:15

Minden pillanatát rögzítette a youtuber az őt ért cápatámadásnak (videó)

A fiatal férfi éppen egy teknőst követett és videózott, amikor a semmiből feltűnt egy tigriscápa, és rárontott.

Nem akármilyen kalandba volt része Nyugat-Ausztrália partjainál annak a youtubernek, aki egy rövid szörfdeszkán (paddle board) állva evezett, érdekes élőlények után kutatva a partközeli sekély vízben. Miközben felfedezett egy megtermett közönséges levesteknőst, a látványba belefeledkezve csak későn vette észre, hogy a tengeri hüllőt egy tigriscápa üldözi. A zsákmányolási láztól felajzott veszedelmes ragadozó ekkor rárontott a szörfdeszkára, és vízbe borította a halálfélelmében ordítozó szörföst – olvasható az Origo cikkében.

Brodie Mass ismert és népszerű youtubernek számít Ausztráliában. A több, mint egymillió követővel rendelkező fiatalember már régóta a tenger szerelmese, ezért is döntött úgy az eredeti szakmáját feladva, hogy főállásban fogja megosztani a tengeri élővilágról és az óceánról készített felvételeit a nagyközönséggel. Brodie aktívan búvárkodik, és a szörfözésnek is nagy hódolója.

Április 26-án egy go-pro kamerával felszerelkezve vágott neki az óceánnak, hogy újabb témát keressen, de valószínű, hogy álmában sem jutott volna eszébe az, ami ezen a napon történt vele. Brodie Mass a parthoz közeli sekély vizet fürkészte a rövid szörfdeszkáján evezve, amikor egy megtermett közönséges levesteknősre (Chelonia mydas) figyelt fel. A teknős közvetlenül a felszín alatt siklott, méghozzá igen tempósan. Brodie, miközben a teknősre koncentrált, nem vette észre, hogy a tengeri hüllő gyors és cikkázó mozgásának egy őt üldöző tigriscápa (Galeocerdo cuvier) az oka.

Csak akkor kapott észbe, amikor a csíkos hátú ragadozó is átsiklott a deszkája alatt. A tigriscápa megpróbálta elragadni a teknőst, amelynek mindaddig ügyesen sikerült elkerülnie a félelmetes állkapcsokat. A zsákmányolás izgalmában a cápa rárontott a rövid szörfdeszkára, és erőteljesen beleharapott.

A támadástól a félelmében hangosan ordítozó Brodie Mass elvesztette az egyensúlyát, és belezuhant a vízbe.

Brodie Mass hihetetlen szerencsével, egy karcolás nélkül úszta meg a rendkívüli kalandot, amely akár sokkal rosszabbul is végződhetett volna. A cápák világán belül ugyanis a tigriscápát tartják a legfalánkabb, illetve a legszélesebb zsákmányspektrummal rendelkező tengeri ragadozónak. A kékcápa-félék családjának (Carcharhinidae) a tigriscápa a legméretesebb faja, a különösen nagyméretű cápák közé sorolják.

Maximális testhossza meghaladhatja az 5 és fél métert.

Ennek a trópusi és szubtrópusi vizekben világszerte elterjedt cápának ráadásul más fajokhoz képest hihetetlenül széles az étlapja. A tarisznyarák ugyanúgy benne van, mint a csontos halak, a lábasfejűek, a tengeri madarak, a tengeri emlősök, a delfinfélék, és úszólábúak, illetve a dugongok. Ezenkívül elejti a tengeri teknősöket és kígyókat, valamint megtámad más, nála kisebb cápafajokat is.

A tigriscápák gyomrában találtak már ló-, szarvasmarha- és kecsketetemet, sőt, Hawaii vizein elejtett példányok gyomrában még patkányokat is.

Ezenkívül az állatok gyomrából előkerülnek időnként műanyagkannák, golflabdák vagy autó rendszámtáblák. A tigriscápa legkedveltebb zsákmányállatai viszont a tengeri teknősök. A teknősök kemény páncélja sem jelent akadályt a tigriscápák számára, mivel erősen fűrészezett szélű, lapos, visszafelé hajló fogaival másodpercek alatt kettéfűrészeli még a legkeményebb teknőspáncélt is. Ez az opportunista ragadozó az ember számára is fokozott veszélyt jelenthet.

Az ember elleni úgynevezett nem provokált cápatámadási statisztikák élén ugyan a nagy fehér cápa áll, de a 2. helyen nyilvántartott tigriscápa-támadásoknak mégis több a halálos áldozata, mint a nagy fehér számlájára írt agresszióknak.

A Földközi-tengerben nem él, viszont már Marokkó atlanti partvidékén is felbukkanhat, a turizmus szempontjából különösen népszerű Vörös-tengerben pedig a tenger egész területén honos fajnak számít.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!