Veszélyes látogatók

2022.05.07. 12:30

Vaddisznók garázdálkodnak Róma utcáin

Róma északi részének több lakónegyedében éjszakai kijárási korlátozást javasolnak a lakóknak a városban évek óta garázdálkodó vaddisznók sorozatos támadásai miatt.

Legutóbb egy nő arról számolt be, hogy vasárnap éjjel egy vaddisznó a földre lökte és a fejére mászott – írta a The Guardian online kiadása. 
Az eset arra késztette Balduina és hat másik negyed lakóit, hogy este fél kilenctől kijárási tilalmat javasoljanak.
A környéken élők közösségi médiában folytatott beszélgetéseiben, különösen a kutyások csoportjaiban azt tanácsolják, ne menjünk az utcára este fél kilenc után

 – mondta a La Repubblica napilapnak Gianluca Sabino balduinai lakos.
Franco Quaranta, az Aurelio negyed egy aktivista csoportjának elnöke a kijárási tilalmat a lakosok egyfajta önvédelmének nevezte, mivel a rendőrségnek még nem sikerült hatásos eszközöket bevetnie.
Ezek az állatok egyre közelebb kerülnek az emberekhez, és nem csak éjjel, hanem a nap bármely órájában sétálnak az utcákon

 – mondta el Giovanni Mantovani, aki helyi aktivista csoportot vezet a Monte Mario negyedben.
A legújabb áldozatot, Marta Santangelo pszichoterapeutát egy szemetes mellett érte támadás, miközben kutyát sétáltatott.
Valamivel éjjel 11 előtt történt. Egy zacskó szemetet vittem le a kukához, amikor vadmalacokat vettem észre. Az anyakoca engem nézett. Megértettem, hogy megijedhetett, ezért felkaptam a kutyámat és futásnak eredtem

 – mesélte.
Az anyakoca azonban utolérte, rátámadt, a nő pedig elesett. 

A fejem tetején volt. Sikítottam, a kutyám igyekezett védeni az életemet. Közel volt a hét kismalac, de ők nem támadtak

 – emlékezett vissza.
Egy motoros végül felvette és kórházba vitte a nőt, ahol ellátták a kisebb arc- és térdsérüléseit.
Válaszul a római rendőrség vaddisznóellenes intézkedéseket jelentett be. 

Többek közt az erdős részek azon területeinek elkerítését, ahol a vaddisznók bejuthatnak a városba, ezen kívül a hulladék begyűjtését, különösen az állatok városba jutásának főbb útvonalai közelében elhelyezett szemetesek ürítését.
Ha túlságosan megpakolt kuka közelében áll egy vaddisznó, és embert vesz észre, akkor úgy fog cselekedni, hogy megvédje az élelemforrást. A valódi probléma Rómában az, hogy eddig nem kezelték a problémát 

– magyarázta Massimo Vetturi, a LAV állatvédő szervezet egyik igazgatója. Véleménye, hogy a vaddisznók csak akkor támadnak emberre, ha malacaikat vagy táplálékforrásukat veszélyben érzik.

 

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!