Tudományos eredmény

2022.06.11. 09:30

Rettegett betegséget jelezhetnek előre a gyakori rémálmok

Összefüggést találtak a sűrűn jelentkező rossz álmok és a Parkinson-kór között.

A Parkinson-kór egyik korai jele lehet, ha a megszokottnál gyakrabban tapasztalunk rémálmokat – derítette ki egy új kutatás.

Régóta gyanítják, hogy a rossz álmok és a neurológiai betegségek között kapcsolat van, különösen a férfiak körében, a mostani tanulmány azonban az első, ami összefüggésbe hozza ezeket a tüneteket a Parkinson-kórral.

A kutatók 3818 normális agyműködésű idősebb férfi egészségi állapotát vizsgálták 12 éven át, és azt találták, hogy akiket gyakrabban sújtanak rémálmok, azoknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakul ki Parkinson-kór.

A legtöbb diagnózis a vizsgálat első öt évében történt - számol be róla az Origo.

Az eredmények azt sugallják, hogy az álmok tartalma alapján az idősebb embereknél megjósolható a Parkinson-kór kialakulásának valószínűsége. A korai beavatkozás pedig segíthet a tünetek enyhítésében.

A Parkinson-kór esetében az egyik legnagyobb kihívás a korai diagnózis. Mire a legtöbb embernél észlelik, hogy megbetegedett, a páciensek már elvesztik dopamintermelő idegsejtjeik 60-80 százalékát.

Ráadásul a szerzők egy korábbi tanulmánya arra jutott, hogy a gyakori rémálmokat átélők állapota gyorsabban romlik, mint a hasonló élményeket nem tapasztaló sorstársaiké.

Egyelőre nem világos, hogy ugyanilyen összefüggés miért nem figyelhetők meg nőknél, ennek kiderítéséhez további vizsgálatokra van szükség.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!