Kárpátalja

2022.07.21. 10:39

A háborús nehézségek ellenére is segít a rászorulókon a Szent Márton Karitász

A magyar államtól is nagyon sok támogatást kapnak.

Az ukrajnai háború sem tudja megakadályozni a több mint húsz éve működő kárpátaljai Szent Márton Karitász jótékonysági szervezetet szociális munkájának végzésében, ugyanakkor a kényszersorozás miatt kulcsfontosságú munkatársakat veszítenek el – írta csütörtöki számában a Magyar Nemzet.

A lapnak Fehér Ferenc, a karitász igazgatója elmondta, hogy azokat a feladatokat, amelyeket a szervezetük ellát, valójában az ukrán államnak kellene, de mivel ez nem történik meg, ők nyújtanak segítséget már több mint húsz éve a munkácsi római katolikus egyházmegyében.

Hozzátette: jelenleg ötven intézményük van. Vannak általuk épített óvodák és családi típusú gyermekotthonok, amelyek használati jogát átadják az államnak, hogy az gondoskodjon a további fenntartásról.

A Szent Márton Karitászt anyagilag leginkább a Kárpátaljai Ferences Misszió Alapítvány és a pár évvel ezelőtt a püspökség jóvoltából alakult Kárpátaljai Családokért Egyesület segíti. Fehér Ferenc hangsúlyozta, hogy a magyar államtól is nagyon sok támogatást kapnak, főleg a kollégiumok és líceumok fenntartásában, valamint annak a négy óvodának a működtetésében, amelyeket az ukrán állam nem támogat: ezek fenntartását a Bethlen Gábor Alapon keresztül a Nemzetpolitikai Államtitkárság finanszírozza.

Az igazgató beszélt arról is, hogy már a február 24-én kirobbant háború első napjaiban távozott több munkatársuk. Abban bízik, hogy legalább a közösségek fele visszatér majd, és jelenleg azon dolgoznak, hogy szeptembertől újraindulhasson az oktatás az óvodákban és az iskolákban.

Az 1999-ben alakult alapítvány fő feladata a szociális intézmények működtetése, az idősek, betegek és szegény családok ellátása, a magyar gyermekek oktatásának megszervezése, a cigánytáborokban élők felzárkóztatása és a kárpátaljai közösségek lelki-szellemi épségének megőrzése.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!