Szomorú hír

2022.07.11. 22:35

Alig két hét alatt két elefánt is elpusztult a zürichi állatkertben (videó)

Umesh és Omysha halálát herpeszvírus okozta.

Alig két hét alatt két elefánt is elpusztult a zürichi állatkertben elefánt herpeszvírus miatt – közölték hétfőn az állatkert illetékesei.

A kétéves Umesh hím ázsiai elefánt június végén pusztult el. Nyolcéves nővére, Omysha pedig vasárnap éjjel követte, annak dacára, hogy gyógyszerekkel, és vérplazma-infúzióval is próbálták kezelni – mondta el az állatkert szóvivője, Pascal Marty.

Hozzátette, hogy mivel az elefántok között nagyon szorosak a családi kötelékek, Omysha nővére, Chandra és anyja, Indi együtt lehetett Omyshával, hogy elbúcsúzzanak tőle.

Az elefánt herpeszvírus szinte minden elefánt szervezetében jelen van, ugyanakkor rendszerint nem okoz tüneteket.

A betegség különösen fiatal állatokat betegít meg, amelyek immunrendszere nem elég erős, hogy antitesteket termeljen a védekezéshez.

Patológusok vizsgálják Omyshát, hogy jobban megértsék a vírust és hatékony kezelést tudjanak kidolgozni ellene – írta közleményében az állatkert.

A zürichi állatkert további hat elefántján nem tapasztalhatók a betegség tünetei, de különös gonddal figyelnek most a legfiatalabbra, az ötéves Ruwanira.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!