A helyzet súlyos

2022.07.23. 09:20

Aszály fenyegeti az EU területének felét

Az EU területének 46 százalékát, főként a délnyugat-európai részeket fenyegeti aszály – hívta fel a figyelmet az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja által közzétett jelentés.

A dokumentum szerint a több európai régiót már év eleje óta sújtó aszály továbbterjed és súlyosbodik. A csapadékhiány hatással van a folyók vízhozamára, továbbá csökkent tárolt vízmennyiség, ami negatív hatást fejtett ki az energiaágazatra.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy a vízellátás a következő hónapokban veszélybe kerülhet, mivel előrejelzések szerint a következő három hónapban a szokásosnál szárazabb időjárás várható Európa nagy részén.
A kutatóközpont szerint a szárazság Olaszországot érintette a legsúlyosabban. 

 

A Pó-folyó medencéje mentén súlyos aszályra kell számítani. Öt olasz régióban vízhasználati korlátozásokat vezettek be.

A jelentés azt írja, hogy 

Spanyolországban a víztározók vízmennyisége 31 százalékkal alacsonyabb a tízéves átlagnál, míg Portugáliában a vízenergia előállítására szolgáló vízmennyiség az előző hét év átlagának felét éri el.
 A kutatók arra is rámutattak, hogy a vízhiány és a nagy hőség miatt 

Franciaországban, Romániában, Spanyolországban, Portugáliában és Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Magyarországon is csökkenni fog a terméshozam.

Borítókép: A Serchio folyó csaknem teljesen kiszáradt medre a több mint 600 éves Magdaléna híddal Toszkána északnyugati részén, Firenzétől mintegy 80 km-re nyugatra 2022. július 11-én. Az elmúlt napokban az olasz kormány öt tartományt nyilvánított katasztrófa sújtotta területnek az aszály miatt.
MTI/EPA/ANSA/Fabio Muzzi

Címkék#aszály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!