Príma permet

2022.07.22. 19:30

Ez a spray megállítja a koronavírus terjedését is

Ausztrál kutatók olyan, különböző felületeken alkalmazható spray-t fejlesztettek ki, amely képes megállítani a baktériumok és vírusok, köztük a koronavírus terjedését.

A hosszú ideig hatékony spray bevonja a felületeket, és egy levegőréteggel töltött védőgáttal taszítja a vírusokat és baktériumokat, valamint elpusztítja a kórokozókat.

A spray olyan műanyag kombinációt használ, amelynek erőssége a golyóálló üvegével vetekedik 

– számolt be róla Antonio Tricoli, a Sydney-i Egyetem professzora, az Advanced Science című folyóiratban publikált találmány egyik szerzője.

A védőréteg kialakítása nélkül az olyan vírusok, mint a koronavírus, megragadnak a felületeken, és akár egy hétig is fertőzőképesek maradhatnak

 – magyarázta Tricoli, hozzátéve, hogy más, például megfázást vagy hasmenést okozó vírusok több hétig is megmaradhatnak a felületeken, ami például kórházakban vagy idősotthonokban járványokat okozhat.

A Sydney-i, a Melbourne-i és az Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai öt évig dolgoztak a spray kifejlesztésén. Mint elmondták, 

az az előnye a rivális termékekkel szemben, hogy hatása sokkal tovább tart, mint a hagyományos fertőtlenítőszereké, és nincsenek káros mellékhatásai, tehát liftgombokon, lépcsőkorlátokon, de kórházakban, iskolákban és éttermekben is alkalmazható.
 A Melbourne-i Egyetem professzora, David Nisbet elmondta, hogy a spray-t számos anyagon tesztelték, többek között fémeken, papírtörlőn, műanyagon, téglán, csempén és üvegen. Megállapították a működésének mechanizmusát, és azt is, hogy az egyes felületeken mennyi ideig marad hatékony.

A kutatócsoport vállalkozást hozott létre, hogy három éven belül kereskedelmi forgalomba hozza a permetet.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!