Gondtalan öröm a sok bánat után

2022.07.07. 13:00

Ukrajnából menekült gyermekeknek szervez táborokat az Ökumenikus Segélyszervezet

A háború traumáit igyekszik enyhíteni az Ukrajnából menekült mintegy kétszáz gyermeknek szervezett, Somogy megyei és budapesti táboraiban az Ökumenikus Segélyszervezet.

A segélyszervezet nagy hangsúlyt helyez a Bucsából, Kijevből, Harkivból, Mariupolból, Donyeckből, Herszonból, valamint a rahói járásból érkező gyerekek megrázkódtatásainak feldolgozására, például csoportfoglalkozások és közös játékok formájában – derül ki a közleményből. Emellett kézműves- és sportfoglalkozások, kerékpártúra, kirándulás, balatoni hajózás, solymászbemutató, kalandpark és játékos magyar nyelvtanulás is szerepel a programban.

A Somogy megyei Kastélyosdombón bentlakásos, Budapesten pedig napközis táborokat szerveznek a mintegy kétszáz ukrajnai gyereknek.

A táborokban a gyerekek számtalanféle sportban, játékban vehetnek részt
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

Kiemelték: a táborok fő támogatója az E.ON Hungária-csoport, de jelentős forrásokkal járult hozzá a programok megszervezéséhez a segélyszervezet angol partnere, a Christian Aid és a Híd Kárpátaljáért adománygyűjtés is. A budapesti táborok lebonyolításában a Piarista Gimnázium és az Evangélikus Diakónia működik közre.

Emlékeztettek arra, hogy a segélyszervezet Magyarország legnagyobb humanitárius segélyprogramjának végrehajtójaként, illetve az ACT Alliance nemzetközi összefogással megvalósuló segélyprogramjának vezetőjeként korábban 250 kárpátaljai menekültszállót támogatott, Ukrajna más régióiban pedig lembergi és kijevi humanitárius központján keresztül segít.

A segélyszervezet a háború első napjától részt vett a Magyarországra érkező menekültek ellátásában is.

A játékos magyar nyelvtanulás is a program része
Forrás: Ökumenikus Segélyszervezet

A civil szervezet határon belül és ukrajnai területeken eddig több mint 110 ezer embernek segített élelmiszerrel, higiéniás eszközökkel, gyógyszeradománnyal, továbbá pszichoszociális tanácsadás és átmeneti szállás formájában. Ukrajnai munkájukban a humanitárius gyorssegélyezése mellett immár a visszatelepülést, az újjáépítést segítő hosszú távú segélyprogramokat helyezik előtérbe - írták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!