Egészség

2022.08.23. 12:00

A kóla akár agykárosító is lehet

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kólához hasonló cukros üdítőitalok komoly károsodást okozhatnak az agyban, és így memóriazavarok, kognitív problémák és sejtkárosodások keletkezhetnek.

A kólán tartott patkányok frontális lebenye különböző mértékben károsodott

Forrás: Shutterstock

Az üdítőitalokat eddig sem lehetett egészségesnek mondani. Tele vannak cukorral vagy más édesítőszerekkel, tartós fogyasztásuk pedig cukorbetegséghez, szívelégtelenséghez, fogszuvasodáshoz és májproblémákhoz vezethet – írja az Origo.

A fenti egészségügyi problémák most bővültek: állatkísérletek alapján kimutatták, hogy a cukros kóla roncsolja a központi idegrendszert, ami viselkedési problémákat idézhet elő. Két hónapig kólával itatták a patkányokat, akik megzavarodtak, és képtelenek voltak tájékozódni a labirintusban.

A kísérlet során három korcsoportra osztották az állatokat: 2 hónapos, 8 hónapos és 14 hónapos korúakra. Ezután mindegyik korcsoportot vízivó és vegyes, kóla-vízivó csoportokra osztották. A rágcsálók képességeit 57 nappal később labirintusban tesztelték. A tesztek elvégzése utána a patkányokat elaltatták, majd boncolással megvizsgálták az agyukat.

Azok a patkányok, akik a kísérlet során csak vizet fogyasztottak egészségesek voltak, a kólaivókról ez már nem mondható el.

A viselkedési tesztek során a tudósok megállapították, hogy a legtöbb üdítőt ivó állatok memóriája rengeteget romlott, a helyzet különösen a 2 és 8 hónapos patkányoknál volt ijesztő. Rosszabb kognitív képességeik voltak, mint vízivó társaiké, és képtelenek voltak eligazodni az útvesztőben.

Az agyi károsodást a boncolási jelentés is megerősítette. A kólán tartott patkányok frontális lebenye különböző mértékben károsodott. Ez az agyterület olyan kulcsfontosságú funkciókért felel, mint a memória, az ítélőképesség és a figyelem. A tanulásban szerepet játszó hippokampuszban is kóros elváltozásokat figyeltek meg.

Embereknél a homloklebeny károsodását a személyiségváltozással és a túlzott impulzivitással is összefüggésbe hozták már. Míg a hippokampusz sérülése feltehetően jelentős szerepet játszik olyan betegségek kialakulásában, mint a szorongás, a depresszió, a bipoláris zavar, vagy a skizofrénia. 

A tanulmány szerzői kiemelik, hogy a káros hatások elsősorban tartós, napi szintű kólafogyasztás során jelentkeznek, ha időnként megiszunk egy-két pohárral, az feltehetően nem fogja roncsolni az idegrendszerünket. A másik fontos megállapítás, hogy a negatív hatások inkább a fiatalabb, még fejlődésben lévő rágcsálókat érintették, az idősebb, kifejlett példányoknál kisebb valószínűséggel jelentkeztek kognitív zavarok.

A teljes tanulmány itt olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!