Súlyos veszteségek

2022.08.24. 19:10

A tengeri madarak kolóniáinak sem kegyelmezett a madárinfluenza Németországban

Az Északi-tengernél élő madarak között hatalmas pusztítást végzett a járvány ezen a nyáron.

A németországi madárinfluenza-járvány a kenti csért is különösen érintette

Forrás: Shutterstock

A tengeri madarak kolóniáiban is óriási károkat okoz a madárinfluenza, az Északi-tengernél élő madarak között hatalmas pusztítást végzett ezen a nyáron.

A szakemberek szerint a járvány különösen a kenti csért (Thalasseus sandvicensis) és a szulát (Morus bassanus) érintette.

A Minsener Oog nevű szigeten, ahol az Északi-tenger melléktengere, a Watt-tenger legnagyobb szendvicscsér-kolóniája található, mintegy 3000 kifejlett madár pusztult el, a tenyészállomány mintegy fele – ismertette Elias Engel, a Minsener Oog természetvédelmi felügyelője. Hozzátette azt is, hogy

mivel sok elpusztult csért találtak a szomszédos szigeteken és a szárazföldön is, ahol amúgy nincsenek csértelepek, a tényleges arány valószínűleg még magasabb lehet.

Engel kiemelte, hogy ezen kívül még 2800 elpusztult csérfiókát is összeszámoltak, az idei szaporodási szezont valószínűleg egyetlen utód sem élte túl.

Sajnos nem tudjuk megmondani, hogy a fiatal madarak is madárinfluenzában pusztultak-e el vagy egyszerűen csak éhen haltak, mert a beteg felnőtt madarak nem tudták táplálni őket

– mondta Engel. A kenti csér a németországi vöröslistán veszélyeztetett fajként szerepel.

Jochen Dierschke, a helgolandi madártani állomás vezetője a dpa-nak elmondta, hogy a térségben található szulakolóniát is sújtotta a madárinfluenza-járvány, pontos adatok azonban még nincsenek. Dierschke kiemelte, hogy

a fészkek mintegy háromnegyede elhagyatott, a legtöbb minden bizonnyal a madárinfluenzában elpusztult öreg és fiatal madarak miatt.

Hozzátette, azt egyelőre nem tudni, hogy a kifejlett madarak elpusztultak-e vagy megszakították a költést, várhatóan csak jövőre, a költőmadarak feltérképezésének befejezése után derülhet ki, pontosan mi történt.

Az azonban biztos, hogy csak a helgolandi szulakolóniában több száz felnőtt egyed pusztult el. A térségben egyébként ebben a szezonban 1485 pár költött.

A kenti csér és a szula egyaránt hosszú életű faj, szaporodási rátájuk azonban alacsony, ezért a kifejlett madarak elvesztése különösen problematikus a teljes Watt-tengeri populáció szempontjából – mondta Engel. Ráadásul a csér nem minden évben szaporodik sikeresen – például szélsőséges időjárási események vagy árvizek miatt –, ezért fontos, hogy a felnőtt egyedek száma magas legyen.

Dierschke hangsúlyozta, hogy tartós problémáról van szó, ugyanis egy kifejlett madárnak még 10-20 évig szaporodnia kell a stabil populáció fenntartásához. Engel kiemelte, hogy

a madárinfluenzában szenvedő madarakon már nem tudunk segíteni, és ez független attól, hogy milyen fajról van szó.

A Friedrich-Loeffler Intézet már júliusban figyelmeztetett, hogy a madárinfluenza nagy fenyegetést jelent a kolóniákban költő tengeri madarakra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!