Tessék választani!

2022.08.27. 13:20

Futás vagy gyaloglás? Melyik jobb?

Természetesen mindkettő! A rendszeres testmozgás mindenképpen hasznos az egészség megőrzése szempontjából. A sport remek stresszűző, segít az ideális testsúly megőrzésében – írja a Diéta és fitnesz.

Illusztráció (Shutterstock)

Fotó: Shutterstock

A sport csökkenti számos súlyos betegség kialakulásának kockázatát. A futás és a gyaloglás ráadásul olyan mozgásforma, amelyhez az elhatározáson és egy pár kényelmes cipőn kívül nem kell más – olvasható a Diéta és fitnesz cikkében.

Naponta több millió ember húz futó- vagy gyaloglócipőt és indul szokásos útjára parkokban, pályákon, erdőkben, tópartokon vagy az edzőtermi futópadon. A futás és a gyaloglás egyaránt kiváló aerob mozgás. Az aerob testmozgás növeli a szervezet oxigénfelhasználásának hatékonyságát, fejleszti az állóképességet, növeli a kitartást, erősíti a szívet és a tüdőt.

Mindkettő segít a súlycsökkentésben, javítja a hangulatot, fokozza az energiaszintet, segít a vérnyomás és a koleszterin optimális szinten tartásában, csökkenti a rák, a cukorbetegség. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. a gyaloglás és a futás is alacsony költségű, nem igényel különösebb előkészületet, és gyakorlatilag bárhol végezhető edzésforma.

Mindkettő segíti a társas kapcsolatok erősödését, hiszen a legtöbben barátokkal, ismerősökkel futnak, gyalogolnak. azt, hogy melyik mozgásformát választja valaki, nagyban befolyásolják külső tényezők, mint például a testsúly, az életkor, az edzettség.

Kímélő gyaloglás

A séta tökéletes azok számára, akik súlyfelesleggel rendelkeznek, és azoknak is, akiknek korábban hiányzott mindenfajta mozgás az életükből. A gyaloglás kíméli az ízületeket, ráadásul kicsi az esélye a sérülésnek, mégis hatékony zsírégető. A zsírégetés mértéke a testsúlytól és megtett távtól függ.

Egy átlagos testalkatú nő 5 kilométeres óránkénti sebességgel gyalogolva óránként kb. 250 kalóriát égethet el. bokasúlyokkal, kézi súlyzókkal, illetve az egyre népszerűbb súlyzós mellénnyel felfegyverkezve könnyedén növelhető a testsúly és így a gyaloglás zsírégető hatékonysága is.

Intenzív futás

Akik fogyni szeretnének, szinte biztosan áttérnek a futásra a jobb és tartósabb eredmény érdekében. Általánosan elfogadott, hogy a futással több kalóriát lehet elégetni, viszont a fogyás mértéke attól függ, mennyi kalóriát vesz magához, illetve mennyit ad le. Így tulajdonképpen a futás azért hatásosabb, mert intenzívebb a mozgás, és utána a szervezet kevesebb ételt kíván.

Ennek oka pontosan nem ismert, de az egyik elképzelés szerint az intenzívebb edzés során a szervezet elsődleges feladata az, hogy minél több oxigént juttasson el az izmokba. Ezt az emésztőrendszertől vonja el, így a gyomor azt a jelzést kapja, hogy nincs szüksége táplálékra. Azt azonban ne feledje, hogy a kalóriák elégetése nem minden. A legfontosabb az, hogy élvezze a mozgást.

Full-length,Photo,Of,Lovely,Joyful,Retirees,Couple,Jogging,Outside,In
Fotós: Shutterstock

Futásnál nagyobb a sérülésveszély, a csípő, a térd és a boka ízületei jobban igénybe vannak véve. Ha a futás mellett dönt, csökkentheti a sérülés kockázatát, ha jól választja ki a helyszínt. A füves talaj, az erdei ösvények, a föld, a salak és a mesterséges futópályák kímélik az ízületeket – írja a Diéta és fitnesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!