Hajmeresztő estek

2022.08.25. 12:30

Lehetetlenül kis méretű lakásokat adnak ki ebben a városban

A francia fővárosban rengeteg elfogadhatatlanul kicsi, egyhelyiséges lakást adnak ki, egy szélsőséges eset az önkormányzat figyelmét is felkeltette.

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A Le Parisien című lap számol be egy hajmeresztő esetről: 

egy pincér havi 550 euró (226 ezer forint) bérleti díjat fizet egy 4,7 négyzetméteres "lakásért", amelyben akrobatikai képességekre van szükség, mert a 42 éves férfi fekhelyén például a matrac és a mennyezet között mindössze 50 centiméternyi hely van. Az algériai származású Massi úgy nyilatkozott, "csak aludni jövök ide, különben lehangoló". 

A főváros időközben lakhatatlanná nyilvánította a szobát, és jogi segítséget ígért a pincérnek.

A törvény azt írja elő, hogy egy bérbeadandó lakásnak legalább egy főhelyiségből kell állnia, amelynek alapterülete legalább kilenc négyzetméter, belmagassága legalább 2,20 méter vagy pedig térfogata legalább 20 köbméter. A pincér esetében a bérbeadó 24 köbmétert szerepeltetett a bérleti szerződésben, a tényleges méret kétszeresét - írta a lap.

Az algériai férfi 2018-ban 300 eurót (123 ezer forint) fizetett egy ingatlanügynökségnek, amikor Párizsba érkezett, és hat másik jelentkezővel együtt állt sorba a szobáért.

Jean-Baptiste Eyraud, a Jog a lakhatáshoz (DAL) egyesület szóvivője a Le Parisiennek azt mondta, hogy Massi miniszobájának esete jól illusztrálja a francia fővárosban kialakult lakhatási válságot. Ezt a bérbeadók ki is használják, és nem egy esetben "lehetetlen" szállásokat kínálnak.

A város lakásügyi hatóságának egyik illetékese elmondta, hogy Párizsban 58 ezer olyan egykori cselédszoba található, amelynek a mérete nem éri el a nyolc négyzetmétert, és jelentős részüket ki is adják bérbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!