A fele se tréfa

2022.08.26. 09:00

Van, ahol már a kávéért is miniszter felel

Pápua Új-Guienában egy sor új minisztériumot alapítottak, az egyik mostantól a kávéért felel kizárólag.

"Joe Kuli miniszter fókuszában a kávé, a kávé és a kávé áll majd kizárólag"

Forrás: Shutterstock

Bemutatta Pápua Új-Guinea miniszterelnöke az új kormányát, amelyben nemcsak új politikusok, hanem teljesen új minisztériumok is helyet kaptak. Mostantól a szigetországban, a világon egyedülálló módon kávéminiszter felel majd a kávéért, de külön tárcát kapott a pálmaolaj is – írja a VG.

James Marape augusztus elején nyerte meg a választásokat – sokak szerint megkérdőjelezhető módon –, és egyik kampányígérete volt, hogy az ország mezőgazdaságának és exportjának jelentős részét adó kávé- és pálmaolaj-termesztést kiemelt kormányzati figyelem alá vegye 

– írja a Guardian.

Ettől függetlenül lesz ugyanakkor egy önálló mezőgazdasági minisztérium is a kabinetben, így az agráriumban dolgozók kiemelt figyelmet kapnak majd. A pápuai kávé az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a térségben, már Ausztráliában, Japánban és az Egyesült Államokban is egyre több pápuai termék fogy a kávézókban.

Joe Kuli miniszter fókuszában a kávé, a kávé és a kávé áll majd kizárólag. Az ország minden tájáról lévő kávét meg akarok kóstolni, és azt akarom, hogy a kávéexport még tovább bővüljön és vegye fel a versenyt a legnagyobb kávétermelőkkel

– mondta a kormányfő.

A pápuai kávétermelés 85 százalékát a kistermelők adják, így a kávéminisztérium megalapítása politikai hasznot is hozhat majd Marapénak. A kávéexport az ország GDP-jének mintegy 6 százalékát teszi ki.   

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!