Egyik csapás a másik után

2022.09.08. 13:00

Kínában a heves esőzések megnehezítik a földrengés utáni helyreállítást

Több mint húszezer embernek kellett ideiglenes menedékhelyre költöznie Szecsuan tartomány hegyvidékén a földcsuszamlások és az épületek összeomlásának veszélye miatt – jelentette az állami média csütörtökön.

A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott képen a mentőalakulat tagjai sebesültekkel kelnek át egy folyón a szecsuani földrengés után a Luting megyei Mohsziban 2022. szeptember 5-én

Forrás: MTI/AP/Hszinhua

Fotó: Cseng Hszüe-Li

Heves esők nehezítik a helyreállítást Kína délnyugati részén, ahol a hétfői súlyos földrengés volt. A rengés halálos áldozatainak száma 82-re emelkedett.

Az állami média arról számolt be, hogy Szecsuan tartomány hegyvidékén már 20 ezer embernek kellett menedékhelyre költöznie a földcsuszamlások és az épületek összeomlásának veszélye miatt. 

A jelentés szerint további 35 embert nyilvánítottak eltűntnek és 270-en vannak kórházban a 6,8-as erősségű földrengés után, amely épületeket rombolt le és kőtömböket zúdított az utakra Szecsuan Tibeti Autonóm Területén és a szomszédos Ja’an városban.

Megremegtek a házak a tartomány székhelyén, Csengtuban is, ahol 21 millióan vannak otthonaikban karanténban Kína szigorú „zéró Covid” politikája értelmében. A rendőrség és az egészségügyi dolgozók a földrengés után sem engedték ki a lakosokat.

Lengcsi, 2022. szeptember 5. A Hszinhua kínai hírügynökség által közreadott kép úttestre omlott szikladarabokról a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány Luting megyéjében lévő Lengcsi város közelében 
Fotó: Hszinhua / Forrás: MTI/AP/Hszinhua

 A kormány nem támogatja a belföldi utazásokat a szombati őszi fesztivál egyhetes nemzeti ünnepe idején sem.

Szecsuanban gyakoriak a földrengések, különösen a tartomány nyugati, hegyvidéki, szeizmikusan aktív területén, mely a Tibeti-fennsík keleti szélével határos. 

Az elmúlt évtizedek legsúlyosabb katasztrófája a 2008-as, 8-as erősségű vencsuani földrengés volt, amelyben csaknem 70 ezer ember vesztette életét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!