Érdemes figyelni!

2021.07.19. 18:27

A Dunai árhullám alakítja a szúnyogok elleni védekezést

A szúnyogirtási program folytatását a dunai árhullám levonulása határozza meg a következő időszakban.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az árhullámmal érintett területeken 7-10 nap kell ahhoz, hogy a szúnyogtojásokból kifejlődjenek a szúnyogok, és a kémiai védekezést csak ezt követően lehet elkezdeni. Ebben a helyzetben kizárólag az előző napokban elmaradt kezeléseket pótolják Sopron környékén és Csongrád-Csanád megye néhány településén – írja az MTI.

A szúnyogok tömeges elszaporodásához elegendő, ha a gátakon belül néhány centiméteres víztestek alakulnak ki. A szakértők folyamatosan monitorozzák a Duna mentén a rovarok jelenlétét.

Felhívják a figyelmet arra, hogy esős időt követően nemcsak a tavak és folyók mentén fejlődnek szúnyoglárvák, hanem szinte bármilyen vízben. Ezért fontos, hogy megszüntessük a ház körüli tenyészőhelyeket.

Célszerű azokat a kerti tárgyakat, amelyekben megáll az esővíz, kiüríteni vagy lefedni, a ház körüli vízelvezető árkokat rendben tartani – olvasható a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!