tudomány vagy hiedelem

2018.11.05. 14:09

A halálunkat is megérzik a kutyák?

A sokakat foglalkoztató kérdést magyar kutatók is körüljárták.

Időről időre felröppennek olyan tanulmányok, miszerint a kutyáink és a macskáink képesek előre megjósolni, ha valami baj közeleg az életünkben. Mindezt tudományosan még nem sikerült alátámasztani, annyi azonban bizonyos, hogy sokkalta kifinomultabb idegrendszerrel rendelkeznek, mint mi – írja a Bors.

A végsőkig kitartanak

Időről időre felröppennek az interneten olyan hírek, amelyek a kutyák és a macskák földöntúli képességeiről számolnak be. Egyesek ugyanis úgy tartják, hogy az említett házi kedvencek képesek előre látni, sőt mi több, megjósolni a gazdájuk halálát, vagy éppen az egészségügyi problémáit. A népi hiedelem szerint az állatok ezen képessége a a gazdájukkal való szoros kapcsolatukból eredeztethető.

Turay Ida színésznő története például ezt rendkívül jól alátámasztja. Elmondása szerint, miközben édesapja olasz hadifogságban volt az első világháború végén, az idős, betegeskedő kutyája odahaza hűségesen várta. Mikor végre hazaérkezett, nagyon megörült neki. Napokkal később viszont – mintha csak emiatt tartott volna ki – sajnos elpusztult a család kedvence.

Megjósolják a halált

Egy amerikai gerontológus, David Dosa a 2000-es évek elején sokáig vizsgált egy idősek otthonában élő macskát, Oscart. Azt figyelte meg, hogy gyakorlatilag kiszimatolta a betegséget, és megérezte az idősek halálának a közeledtét. Egyfajta empatikus, szeretetteljes közeledéssel csak azokhoz ment oda, akiknek az életéből már csak néhány óra volt hátra. A tudomány szerint egyébként a kutyák és a macskák érzékszervei sokkal kifinomultabbak, mint az embereké. Élesebb a hallásuk és a szaglásuk, továbbá vannak annyira intelligensek, hogy olvassanak a gazdáik testbeszédéből és a non-verbális jelekből. Képesek olyan testszagokat is megérezni, amelyeket az emberek nem, illetve hozzánk képest a legapróbb rezzenésekre is felfigyelnek.

Magyarok is kutatták

Elsőként magyar kutatók vizsgálták a világon azt, hogy a kutyák agya miként dolgozza fel az emberi beszédet. Az eredményekről a Science című tudományos folyóiratban számoltak be. Az ELTE Etológia Tanszékének a vezetője és az MTA munkatársa, Andics Attila csapatával arra a megállapításra jutott, hogy a kutyák központi idegrendszere az emberéhez hasonlóan dekódolja az érzelmi hangadásokat. Az ebek képesek feldolgozni a szavak jelentését, amelyeket a hanglejtésünk alapján értelmeznek.

Ez a helyzet a testbeszédünkkel, a gesztusainkkal, a mozdulatainkkal és a testtartásunkkal is. Mindent összevetve kijelentették: házi kedvenceink egyáltalán nem rendelkeznek szuperképességekkel. Az, hogy érzékelik a fizikai és lelki állapotváltozásunkat – például a halálunk közeledtével járó gyengeségünket is – csupán a kifinomult érzékszerveiknek köszönhető.

Napra pontosan érzik a bajt

Nyakas Gábor kutyaviselkedés-szakértő is azt tapasztalja, hogy a kutyák érzik az emberek érzelmi változásait.

– Mindig érezhető, hogy a kutyáim megérzik, ha fáradt vagy nyűgös vagyok, vagy éppen hamarosan beteg leszek. Ilyenkor érdekes, de kevésbé járnak úgymond a nyakamra, nem erőltetik, hogy foglalkozzam velük. Ha lebetegszem, sokszor csak odafekszenek mellém – mesél a hétköznapi tapasztalatairól, majd egy érzelmes, de egyben szomorú történetről is beszámol.

– Egyszer egy idős házaspár kutyájára kellett felügyelnem. Sajnos a férfi elhunyt ez idő alatt. A kutyusuk előtte életvidám volt, de azt, hogy bekövetkezett a tragédia, napra pontosan megérezte. Őszintén szólva, nem is tudtam mire vélni a dolgot: nem evett két napig, teljesen inaktívvá vált. Két nappal később hívtak csak fel a családtól: Ludvig bácsi sajnálatos módon elhunyt, a kutyusa pedig biztos, hogy ezt érezhette meg! – újságolja a szakértő.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!