nem mutatott megbánást

2020.12.16. 09:49

A japán ügyészség vádat emelt a kiotói animációs stúdió felgyújtója ellen

Gyilkosság gyanújával vádat emelt szerdán a japán ügyészség az ellen a férfi ellen, aki tavaly júliusban felgyújtotta a Kyoto Animation nevű kiotói animációsfilm-stúdiót, 36 ember halálát és további 33 megsebesülését okozva ezzel.

(FILES) This file photo taken on July 18, 2019 shows smoke rising from an animation company after a fire in Kyoto. - Japanese prosecutors on December 16, 2020 charged Shinji Aoba with murder over the 2019 arson attack on Kyoto Animation that killed 36 people, local media said, the country's deadliest violent crime in decades. (Photo by STR / JIJI PRESS / AFP) / Japan OUT

Forrás: AFP

Fotó: STR/Jiji Press

A Japán történetének egyik legsúlyosabb tömeggyilkosságát elkövető Aoba Sindzsit májusban tartóztatták le, a férfi – aki maga is súlyosan megégett, és továbbra is kórházi ápolásra szorul – beismerte tettét, de nem mutatott megbánást.

Jóllehet Aobát korábban kezelték mentális betegséggel, a Kyodo japán hírügynökség megjegyzi, hogy a jelenleg zajló orvosszakértői vizsgálatok vélhetően beszámíthatónak fogják találni. A nyomozás már korábban megállapította, hogy tettét nem hirtelen felindulásból követte el, erre utal az is, hogy benzint vásárolt a gyújtogatáshoz. Saját bevallása szerint azért használt benzint, mert remélte, hogy ezzel a módszerrel sokakat meg tud ölni.

A 42 éves férfi pszichológiai vizsgálata több hónapig tartott, a tárgyaláson pedig vélhetően előkerül majd felelősségre vonhatóságának mértéke.

Aobát a támadást követően a helyszínen fogták el a rendőrök. A férfi akkor azt mondta:

azért borította lángba az épületet, mert az animációs filmjeiről külföldön is ismert Kyoto Animation ellopta az egyik regényét.

A vállalat többször hirdetett regénypályázatot, a győztes pályaművekből rendszerint anime készül. A stúdió közölte: Aoba nevével valóban benyújtottak egy munkát, amelyet azonban nem használtak fel.

Az utóbbi csaknem két évtizedben ez volt a legsúlyosabb tűzeset Japánban, ahol 2001-ben 44 ember lelte halálát egy tokiói tűzben.

Borítókép: tűzoltók a kiégett stúdió épületénél

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!