Artemis-misszió

2019.10.17. 13:40

A jövőbeli Hold-missziókhoz tervezett űrruhákat a NASA (videó)

A két új szkafandert pózolva és guggolásokat végezve mutatták be a mérnökök.

Advance space suit engineer, Kristine Davis (L), waves next to lead engineer of the Orion Crew survival systems, Dustin Gohmert (R) during a press conference displaying the next generation of space suits as parts of the Artemis program in Washington, DC on October 15, 2019. (Photo by Andrew CABALLERO-REYNOLDS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrew Caballero-Reynolds

Az ügynökség washingtoni székhelyén megrendezett bemutatón az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két mérnöke öltötte magára az Artemis nevű Hold-program számára készült űrruhákat, pózolva és guggolásokat végezve a színpadon az eseményre összegyűlt diákok és riporterek előtt.

A két prototípust a NASA igazgatója, Jim Bridenstine mutatta be.

A piros, fehér és kék színű Exploration Extravehicular Mobility Unitot (xEMU) a holdsétákhoz tervezték. Ez az űrruha tartalmazza az életfenntartó eszközöket, gondoskodik a belső nyomás megtartásáról, véd a sugárzás, a szélsőséges hőmérséklet és a mikrometeoritok ellen.

Elődeivel szemben az xEMU űrruhában sokkal könnyebb mozogni, finom kézmozdulatokat végrehajtani, ami lehetővé teszi az űrhajósok számára, hogy bonyolultabb feladatokat végezzenek a Hold felszínén.

A narancsságra színű Orion Crew Survival System nevű másik ruhát az Orion űrhajó belsejében fogják viselni az asztronauták, a misszió olyan magas kockázatú részeiben, mint például a Föld légköréből való kilépés, majd visszalépés.

A Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautái a következő években fogják tesztelni az új űrruhákat.

Több mint 50 évvel az Apollo-program befejezése után a NASA azt tervezi, hogy 2024-re visszatér a Holdra, hogy tesztelje új generációs űrhajóit, amelyek a jövőben embereket vihetnek a Marsra.

A NASA bejelentette, hogy a Holdra visszatérő Artemis-misszió keretében – amelyet Apollón ikertestvéréről neveztek el – női asztronauta is a Holdra léphet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!