visszafordítható?

2018.08.20. 21:59

A klímaváltozás okozhatja egyes madárfajok populációjának csökkenését

A kutatók szerint a Mojave sivatagban az utóbbi években átlagosan 43 százalékkal esett vissza a madárfajok populációja.

A falcon hunts an Outarde houbara bird during the 4th International Festival of Falconry in the Ramah Area of al-Ain on December 7, 2017. The festival celebrates the passing on of falconry knowledge to the next generation. / AFP PHOTO / KARIM SAHIB

A Kaliforniai Egyetem berkeley-i intézményének kutatói szerint a Nevada és Kalifornia határán fekvő New York államnál nagyobb térségben az elmúlt évszázadban a madárfajok populációja átlagosan 43 százalékkal esett vissza. Tanulmányukban rámutatnak, hogy az egykor a régiót benépesítő madárfajok egyharmada ma már sokkal ritkább és kevésbé elterjedt, mint egykor.

A tanulmány szerzői, Steven Beissinger és Kelly Iknayan úgy vélik, ennek az az oka, hogy a Mojave sivatagban ma már kedvezőtlenebbek a körülmények a madarak számára. „A kaliforniai sivatagok jócskán megtapasztalták a klímaváltozás okozta aszályt és felmelegedést, és ez elegendő arra, hogy a madarak veszélybe kerüljenek. Úgy tűnik, elveszítjük a sivatag ökoszisztémájának egy részét” – hangsúlyozta Iknayan, aki doktori disszertációjához végezte a kutatást.

A Mojave sivatag csaknem feléből már eltűntek a madarak. Lehet, hogy ez az új kiindulási pont, de nem tudhatjuk, hogy nem folytatódik-e a hanyatlás„ – fűzte hozzá Beissinger professzor, aki Berkeley-ben környezeti tudományokkal, környezetpolitikával és -menedzsmenttel foglalkozik.

A tudósok három évig 61 helyszínen figyelték a madarakat a határ mindkét oldalán. Volt megfigyelőpontjuk a Death Valley-ben és Las Vegas közelében, a sivatagi vadrezervátumban is.

Iknayan ugyanazokat a helyszíneket kereste fel, ahol 1908. és 1947. között Joseph Grinnell biológus és Berkeley-beli kollégái végeztek felméréseket. Iknayan és Beissinger megállapította, hogy azokról a területekről, ahol csökkent a csapadékmennyiség, több madárfaj tűnt el, mint azokról, amelyek nedvesek maradtak. A jelenséget azért nevezték ”összeomlásnak„, mert mint írták, az az egész sivatag madárállományát érintette.

”Más tanulmányok is rámutattak már, hogy egyes madárfajok számára kifejezetten kedvezőtlen a klímaváltozás, ugyanakkor a változás hatására más fajok számára nyílt ki az ajtó. A sivatagban azonban nem tapasztaltuk, hogy szaporodott volna bármely madárfaj, kivéve a hollókat. Ebben az ökoszisztémában hiányzanak a klímaváltozás győztesei„ – jelentette ki Iknayan.

A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban publikálták tanulmányukat.

Borítókép: Illusztráció

Forrás: AFP/Karim Sahib

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!