dühöngő elítélt

2019.05.03. 13:57

A kommandósok fékeztek meg egy férfit az állampusztai börtönben (videó)

Egy ön-és közveszélyes fogvatartott eltorlaszolta a zárkája ajtaját, majd megpróbálta megszúrni az egyik felszámoló kommandóst az állampusztai börtönben.

Maksa Balázs

Forrás: BvOP

Múlt hét pénteken a reggeli órákban az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti objektumában egy fogvatartott szembefordult a felügyelettel és zárkájában elbarikádozta magát. A felügyelők többszöri utasítására sem fejezte be cselekményét és közölte, hogy megszurkálja a közelébe merészkedő fegyőröket a zárkában található csaptelepből letört egyik fémdarabbal – írta meg a Baon, a szerkesztőségükhöz eljuttatott BvOP-közlemény alapján.

Az intézet parancsnoka ekkor a BvOP központi műveleti egységének közbeavatkozását kérte, amely speciális alakulatot éppen az ilyen események felszámolására hoztak létre. A helyszínre érve a kommandósok megpróbáltak az elítélttel kommunikálni, meggyőzni arról, hogy cselekményétől önként álljon el. Mivel ez sem vezetett eredményre, az intézet parancsnoka engedélyt adott a művelet megkezdésére.

Az egység tagjai a zárkába behatoltak, a fogvatartottat pajzzsal a falnak nyomták, majd földre vitték és megbilincselték.

Az intézkedés során a rab egy éles tárggyal az egyik kommandós bal alkarját megpróbálta átszúrni, azonban a testpáncélnak köszönhetően nem történt sérülés. Az eredményesen végrehajtott műveletnek köszönhetően az ön- és közveszélyes fogvatartott sem sérült meg, egészségügyi vizsgálatát követően célszállítással a Szegedi Fegyház és Börtönbe szállították.

A büntetés-végrehajtás műveleti egységeinek munkatársai speciálisan képzett szakemberek, esetükben a kifogástalan pszichikai, egészségügyi és fizikai állapot alapfeltétel.

Feladataik sokrétűek, a kiemelt fogvatartottak mozgatásától a rendkívüli események felszámolásán át az intézet belső rendjének megőrzéséig.

Ez az első alkalom, hogy a magyar büntetés-végrehajtás egy ilyen típusú, a börtönben végrehajtott intézkedésről készült belső videófelvételt közre ad.

Ennek alapvetően az az oka, hogy megmutassuk az embereknek, milyen felelősségteljes és nehéz munkát végeznek a kollégáink a börtönök zárt falai mögött – közölte a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!