újrahasznosítás

2019.11.02. 19:16

A lakosok kapják meg a lebontott régi épületek díszeit Amszterdamban

Évszázados épületdíszeket, köztük komplett oromzatokat vihetnek haza az amszterdamiak az önkormányzat egy titkos raktárából, ha hitelt érdemlően igazolni tudják, hogy a régi díszítőelemeket újra a holland nagyváros szépítésére használják fel.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dirk M. de Boer

Az évtizedek során átalakított vagy lebontott középkori és 17. századi épületek díszes faragványait régi és új épületek díszítésére is fel lehet használni, az egyetlen feltétel az, hogy szebbé váljon általuk a város.

Az önkormányzat pénteken tette közzé az elvihető több száz épülettöredék 190 oldalas online katalógusát, melyben érték, méret és állapot szerint csoportosítva szerepelnek a kövek és faragványok.

A régiségek teljesen ingyenesen elvihetők, de a szállítást saját költségre kell megoldani. A tárgyakra az év végéig lehet benyújtani az igényt, az elszállítás 2020 tavaszán történhet.

A helyi hatóságok a művészeket is arra bátorítják, hogy mazsolázzanak a maradványokból és applikálják bele azokat közterületre szánt műveikbe.

Az önkormányzat reméli, hogy az újra utcára kerülő régi épületdíszítő elemek segíteni jobban felidézni a hajdani aranykort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!