üldözni ciki?

2019.05.16. 06:33

A lusta tigriscápák inkább lesből támadnak

Az óceán egyik legrettegettebb ragadozója oroszlánként vadászik, de nem azért, mert olyan elegáns.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Fiona Ayerst

Az oroszlánhoz hasonlóan lesből támad kiszemelt zsákmányára a tigriscápa – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint az óceán egyik legrettegettebb ragadozója „meglepően lusta” vadász.

Az ausztráliai Murdoch Egyetem és az Ausztrál Tengertudományi Intézet kutatói 27 tigriscápát jelöltek meg speciális jeladóval a Nyugat-Ausztrália partjaihoz közeli Ningaloo zátonynál.

A kamerát, valamint mozgás- és környezetérzékelőket ötvöző eszközök révén a szakemberek megfigyelték, hogy miként mozognak a cápák, amikor összetalálkoznak a jellegzetes zsákmányuknak számító teknősfajokkal, nagytestű halakkal és más cápákkal.

A tigriscápák meglepően lusta ragadozók – mondta a kutatást vezető Samantha Andrzejaczek. „Az általunk megjelölt példányok még akkor is zavartalanul úszkáltak tovább és meg sem próbáltak lecsapni az éber zsákmányra, amikor az az orruk előtt volt” – tette hozzá a szakember.

A tanulmány társszerzője, Adrian Gleiss szerint a tigriscápák inkább lesből támadnak, akárcsak az oroszlánok. Nem pazarolnak energiát arra, hogy üldözőbe vegyenek olyan prédát, amely már tisztában van a jelenlétükkel és gyorsan el tud szökni, inkább lesből támadnak a gyanútlan teknősökre és nagytestű halakra.

A kutatók puszta kézzel erősítették a jeladókat a cápák hátúszójára, majd miután a műszerek egy-két nap után maguktól leváltak, begyűjtötték őket a víz felszínéről.

A vizsgálat egyedülálló bepillantást nyújt a cápák egy napjába, hasznos információkkal segítve a ragadozók megóvását célzó erőfeszítéseket.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!