300 gramm/fő

2019.05.04. 08:08

A rossz termés miatt csökken a napi fejadag Észak-Koreában

Eddig erre még nem volt példa az évnek ebben a szakaszában; a helyzet tovább romolhat.

Forrás: Shutterstock

Észak-Korea fejenként 300 grammra csökkentette az élelmiszerjegyekre vásárolható ételadagokat: eddig még nem volt ehhez foghatóan alacsony a fejadag az évnek ebben az időszakában – számolt be pénteken ENSZ, amely szerint a helyzet tovább romolhat, miután az évtized legrosszabb termését takarították be az ázsiai országban 2018-2019-ben.

A szélsőséges időjárás következtében a több mint 25 millió lakosú Észak-Koreában 10,1 millióan szembesülnek súlyos élelmiszerhiánnyal.

Ennyi embernek nincs elég élelme ahhoz, hogy kitartson a következő betakarításig – mondta el az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) szóvivője, Herve Verhoosel.

A mezőgazdaság termelékenysége 4,9 millió tonna volt, a legalacsonyabb 2008-2009 óta. Verhoosel szerint az élelmiszerhiány 1,36 millió tonna.

A 2019-es is szűk esztendőnek ígérkezik, a búza- és az árpatermés aggasztó, és teljes vidéki közösségek kerülhetnek nehéz helyzetbe a nyáron. A silány termés az időjárás, valamint az alkatrész-, műtrágya- és üzemanyaghiány számlájára írható – mondta a szóvivő.

A WFP és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) tanulmánya szerint

az észak-koreaiak nagyon kevés fehérjét fogyasztanak, egyes családok asztalára mindössze évente néhányszor kerül hús vagy más fehérjeforrás.

Az ENSZ Észak-Korea kérésére végezte el értékelését március 29-e és április 12-e között. A világszervezet munkatársai tanyákat, vidéki és városi háztartásokat, óvodákat és élelmiszer-elosztó központokat kerestek fel a világtól szinte teljesen elzárt országban. A WFP július-augusztusban újabb értékelésre készül, hogy felmérhesse a válság teljes terjedelmét.

Észak-Koreában legutóbb a kilencvenes évek közepén pusztított hatalmas éhínség, amelynek következtében mintegy hárommillióan haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!