sunyi gyilkos

2019.05.07. 07:30

A T. rex korai rokonát azonosították

Egy eddig ismeretlen ragadozó dinoszauruszfajt azonosítottak amerikai őslénykutatók. A kisméretű Suskityrannus hazelae 92 millió évvel ezelőtt élt, a Tyrannosaurus rex egyik korai rokona volt – írták a virginiai műszaki egyetem kutatói a Nature Ecology and Evolution című lapban.

Illustration of a tyrannosaurus rex seen pursuing some triceratops. Tyrannosaurus was one of the very last dinosaurs, wiped out 65 million years ago during the extinction event that ended the Cretaceous period. Scientists believe that the incident was provoked by the impact of an asteroid or comet off the coast of what is now Mexico. Tyrannosaurus probaby preyed on triceratops, which lived at the same time, also in North America.

Forrás: AFP / MGA / SCIENCE PHOTO LIBRARY

Fotó: Mark Garlick

A faj két egyedének csontjait több mint húsz éve fedezték fel az egyesült államokbeli Új-Mexikóban lévő Zuni-medencében, a fajt azonban csak most határozták meg – olvasható az egyetem közleményében.

Mintegy 80-66 millió évvel ezelőtt a tyrannosauridák családjába tartozó hatalmas őshüllők éltek a Földön, köztük a Tyrannosaurus rex is. Az elődeikről szóló ismeretek azonban hiányosak voltak.

A Sterling Nesbitt paleontológus és kutatócsoportja által leírt faj törzsfejlődéstanilag

a legrégebbi, legkisebb tyrannosauridák és a későbbi óriások között helyezkedik el.

Az egyik dinoszaurusz maradványait maga Nesbitt találta 1998-ban, amikor 16 éves diákként részt vett az egyik ásatáson.

A Suskityrannus hazelae koponyájának hossza 25-32 centiméteres,

tehát az állat lényegesen kisebb volt, mint a Tyrannosaurus rex – írták a kutatók.

Csípőmagassága kevesebb mint egy méter, súlya 20-41 kilogramm közötti lehetett. Összehasonlításképpen: egy kifejlett T. rex mintegy kilenc tonnát nyomott.

A Suskityrannus hazelae apró termete ellenére különleges futólábbal és erős harapással bírt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!