Különleges lelet

2021.10.23. 07:15

A tenger mélyén találták meg egy keresztes lovag 900 éves kardját

Egy amatőr búvár kagylókkal és tengeri üledékkel körbenőtt, lenyűgöző szépségű, egy méter hosszú kardot talált, amelynek markolata pedig körülbelül 30 centiméteres.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Jediót Ahronót című újság beszámolója szerint egy keresztes lovag 900 éve tengerbe ejtett kardját találta meg egy izraeli amatőr búvár Haifa tengerparti város közelében. Az Izraeli Régészeti Hatóság elmondta, a kard megtalálásának helye, a Haifától délre fekvő öböl már a keresztes hadjáratok korában, a 11. és 14. század között is kikötőként szolgálhatott.

Az Atlit városban élő Slomi Katzin múlt szombaton az öbölben búvárkodott, amikor a tenger mélyén régiségeket vett észre, amelyek a hullámok és áramlatok hatására előbukkantak a homok alól. Az amatőr búvár többek között kőből és vasból készült horgonyokat, cserépdarabokat és egy kardot talált.

A szerencsés megtaláló attól tartott, hogy a leletet ellopják vagy a tengeráramlatok miatt a homok újra beborítja, ezért magával vitte a kardot.

Később felhívta az Izraeli Régészeti Hatóság bűnténymegelőzési egységét és beszámolt a tárgyról, majd át is adta azt. A lelet átadásáért pedig átvehette a kiváló állampolgárnak járó elismerő oklevelet.

Gyönyörű és ritka darab ez a tökéletes állapotban megőrződött kard, amely valószínűleg egy keresztes lovagé volt mintegy 900 évvel ezelőtt – mondta Nir Distelfeld, az Izraeli Régészeti Hatóság szakértője.

A Kármel-hegy alatti partszakaszon számos természetes öböl található, amelyekbe vihar idején behúzódhattak az ősi hajók.

A nagyobb öblök körül egész települések, ősi kikötővárosok alakultak ki, mint például Dor és Atlit – emlékeztetett Kobi Sarvit, az Izraeli Régészeti Hatóság tengeri-régészeti osztályának igazgatója. Hozzátette, a kikötést biztosító helyek az idők során mindig vonzották a kereskedelmi hajókat, amelyek rengeteg régészeti nyomot hagytak maguk után. A most talált kard is ezek egyike.

Az öblöt már régóta figyelik a régészek, mert korábban is találtak benne ókori tárgyakat, de nagyon nehéz kutatni, mert a tengerfenéki homok mozgásától függően hol felbukkannak, hol pedig eltűnnek a tengerbe esett tárgyak. Az utóbbi években viszont egyre népszerűbb lett a tengeri úszás és az amatőr búvárkodás, így egyre több lelet kerül napvilágra.

Ezt az öblöt már 4000 évvel ezelőtt, a késő bronzkorban is kikötésre használták a korábban előkerült emlékek alapján. Most a kard révén bebizonyosodott, hogy egészen 900 évvel ezelőttig használatban lehetett – tette hozzá Sarvit.

Az Izraeli Régészeti Hatóság laboratóriumában a restaurátorok megtisztítják, majd a régészek megvizsgálják a kardot, amely később a nagyközönség elé kerülhet.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!