gigantikus lény

2019.04.19. 20:00

A valaha élt egyik legnagyobb húsevő emlőst találták meg

Egy oroszlánnál hétszer nagyobb termetű, mintegy 22 millió éve élt ragadozó fosszíliáira bukkantak paleontológusok Kenyában.

This handout reconstruction image released on April 18, 2019 by Ohio university in Athens, Ohio, shows a Simbakubwa kutokaafrika, a gigantic mammalian carnivore that lived 22 million years ago in Africa and was larger than a polar bear. (Photo by Mauricio ANTON / ohio university / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / OHIO UNIVERSITY / MAURICIO ANTON" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: AFP/Ohio University

Fotó: Mauricio Anton

A Journal of Vertebrate Paleontology című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók a Simbakubwa kutokaafrika (szuahéli nyelven Afrikából származó nagy oroszlán) nevet adták az új fajnak, amelynek egyedei mintegy 1500 kilogramm súlyúak lehettek, nagyobbak mint egy jegesmedve. A megkövesedett maradványok között megtalálták az állkapcsát, koponyája egy részét és csontvázának egyes darabjait.

A maradványokra 10 éve bukkantak Kenya egy olyan térségében, ahol ősmajmok fosszíliái után kutattak paleontológusok. Azóta a Kenyai Nemzeti Múzeum raktárának egyik fiókjában porosodtak, és csak a közelmúltban vizsgálták meg részletesen amerikai kutatók, akik megállapították jelentőségüket.

„Simbakubwa gigantikus fogai alapján egy hiperhúsevő volt” – hangoztatta Matthew Borth, a Duke Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Nincs közeli rokonságban a nagymacskákkal, vagy bármely más ma élő húsevő emlőssel. Az emlősök osztályának egy kihalt neméhez, a hyaenodonhoz tartozik. A hyaenodon-fajok, Dél-Amerika, Ausztrália és Antarktisz kivételével az egész Földön megtalálhatók voltak, mintegy 42-15,9 millió évvel ezelőtt éltek, a hyaenodon volt az első húsevő emlős Afrikában, és a déli területekről terjedt el észak felé.

18-15 millió éve megváltozott a Föld ökoszisztémája, erdők váltották fel a füves pusztákat és az emlősök osztályában új nemek jelentek meg. „Nem tudjuk pontosan, miért haltak ki a hyaenodonok, de az ökoszisztéma gyorsan változott, és a globális klíma szárazabbá vált. Simbakubwa hatalmas termetű rokonai voltak az utolsó hyaenodonok a bolygón” – mondta Borth.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!