Bajban a természet

2021.09.04. 16:25

A világ fáinak csaknem egyharmada a kihalás szélén áll

A fenyegetett fafajok száma kétszer olyan magas, mint a veszélyben lévő emlősök, madarak, kétéltűek és hüllők száma együttesen.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Botanic Gardens Conservation International jelentése szerint a világ fafajainak mintegy 30 százalékát kihalás fenyegeti. A Világ fáinak állapota, vagyis a State of the World's Trees című tanulmány alapján világszerte 17 500 féle fa fennmaradása van kitéve fokozott kockázatnak. Ezen belül 440 olyan faj van, amelynek mára kevesebb mint 50 egyede maradt a vadonban.

A szakemberek szerint a legrosszabb helyzetben lévő fák közé tartoznak a délkelet-ázsiai esőerdőkben jellemző liliomfák és a dipterokarpuszfélék. Ezenkívül a tölgy-, a juhar- és az ébenfáknak is számos fenyegetéssel kell szembenézniük.

A legtöbb fafajnak otthont adó Brazíliában például 1788 faj van kockázatos helyzetben.

Ez a jelentés ébresztő mindenki számára azzal kapcsolatban, hogy a fáknak segítségre van szükségük – fogalmazott Paul Smith, a Botanic Gardens Conservation International főtitkára.

A fák az ökoszisztémák támogatói és kulcsszerepet játszanak a globális felmelegedés és az éghajlatváltozás elleni harcban. Egyetlen fafaj kipusztulása pedig több másik elvesztéséhez vezethet.

A három legfőbb fenyegetést jelenleg a mezőgazdaság, a fakitermelés és az állattenyésztés jelenti a fákra, de az éghajlatváltozás és a szélsőséges időjárás is egyre nagyobb problémát jelent. Legkevesebb 180 fajra, különösen a szigeteken előfordulókra jelent továbbá közvetlen fenyegetést az emelkedő tengervízszint és a zord időjárás. A szakemberek szerint külön aggodalomra ad okot, hogy számos sziget olyan fafajoknak ad otthont, amelyek sehol máshol a világon nem honosak.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!