Járvány

2021.04.11. 13:10

A világon először végeztek élő donoros tüdőátültetést koronavírusos betegen

A Kiotói Egyetemi Kórház orvosai a világon elsőként végeztek élő donoros tüdőátültetést egy betegen, aki elvesztette mindkét tüdejének működését az új koronavírus okozta fertőzés miatt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A 11 órán át tartó beavatkozásban a beteg férjének és fiának tüdejét ültették be, a nem működő tüdők felváltására. Mindkét donor állapota stabil és a beteg, akit még intenzív osztályon kezelnek, várhatóan két hónap múlva hagyhatja el a kórházat, ha minden rendben megy – jelentette be az intézmény.

Kínában, az Egyesült Államokban és Európában már több tucat tüdőátültetést végeztek a Covid-19 szövődményei okozta károsodás kezelésére, ám azoknál agyhalott donorok szerveit használták fel. Mivel Japánban kevés az ilyen donor, ezeknek a betegeknek két és fél évet kell várniuk a szervátültetésre – közölte a kórház.

Amikor a japán beteg esetében megállapították, hogy csak a tüdőátültetés mentheti meg az életét, férje és fia felajánlotta tüdeje egy részét donorszervként annak ellenére, hogy mindkettő tudatában volt annak, hogy tüdejük kapacitása csökken.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!