UNICEF

2021.11.27. 09:30

Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát a világon

A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma.

Világszerte Afrika nyugati és középső részén toborozzák a legtöbb gyerekkatonát, és ugyancsak itt a legmagasabb a száma a szexuális erőszakot elszenvedő gyerekeknek – derül ki az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) keddi jelentéséből.

A jelentésben felhívják a figyelmet arra, hogy az elmúlt öt évben tovább nőtt a térségben a fegyveres konfliktusok száma, új válsággócok alakultak ki Burkina Fasóban, Kamerunban és a Csád-tó térségében is, jórészt az itt aktív dzsihadista csoportok miatt.

A kormányerők és a különböző fegyveres csoportok a harcokban már több mint 21 ezer gyerekkatonát toboroztak, és 2016 óta több mint 2200, szexuális erőszakot elszenvedett gyerekről tudni a térségből – teszik hozzá.

Világszerte továbbá itt a második legmagasabb a gyerekrablások száma: 2016 óta több mint 3500 gyereket raboltak el.

A jelentésben példaként említik a Burkina Faso északi részén júniusban elkövetett, több mint 130 halálos áldozatot követelő vérengzést, amelyet jórészt 12 és 14 év közötti gyerekkatonák hajtottak végre.

Nyugat-Afrika Száhel övezetében az ENSZ-békefenntartók és a külföldi fegyveres erők beavatkozása ellenére továbbra is garázdálkodnak az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezethez köthető csoportok.

Az ENSZ 2005 óta követi nyomon a gyerekek ellen elkövetett visszaéléseket, köztük a gyerekkatonák toborzását, a szexuális erőszakot, valamint az iskolák és kórházak elleni támadásokat. Minden négy ilyen erőszakcselekményből egyet Afrikának ezen a részén követnek el, a helyzetet pedig csak súlyosbította a koronavírus-járvány – emelik ki.

Jelenleg több mint 57 millió gyereknek van szüksége humanitárius segítségre, azaz kétszer annyinak, mint 2020-ban.

Az UNICEF bejelentette, hogy több mint 92 millió dollárra van szüksége a térségben élő gyerekek megfelelő védelméhez, hozzátéve, hogy egyelőre csupán a kért összegnek kevesebb mint a felével rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!