művészi szabadság vs kegyetlenség

2017.09.27. 12:44

Állati műveket távolít el a Guggenheim Múzeum

Az aktivisták által provokatívnak bélyegzett alkotásokat az intézménynek címzett erőszakos fenyegetések miatt hívja vissza a New York-i múzeum.

Az állatvédő aktivisták szerint Art and China After 1989: Theatre of the World (Művészet és Kína 1989 után: A világ színháza) című, október 6-án megnyíló kiállításon szereplő három alkotás „a művészet nevében” ábrázol állatokkal szembeni kegyetlenséget.

A tiltakozók által indított petíciót több mint 500 ezren írták alá – számolt be róla a BBC News.

A múzeum közölte, hogy az intézmény dolgozóira, a látogatókra és a kiállító művészekre való tekintettel, biztonságukat szem előtt tartva távolítja el a kérdéses műveket.

A tárlaton szereplő egyik videófilm futópadokon mutat pitbullokat, amelyek nem tudják utolérni egymást.

Az állatokkal szembeni kegyetlenkedés elleni amerikai társaság közleményben hívta fel a figyelmet arra, hogy a Dogs That Cannot Touch Each Other (Kutyák, amelyek nem tudják elérni egymást) című munka „az állatok kegyetlen manipulálását” ábrázolja.

Mint írták: az ilyen futópadokat tipikusan a harci kutyák kiképzésére használják, agresszivitásra nevelik az állatokat, hogy illegális kutyaharcokban használják fel őket.

A múlt héten a múzeum „szándékosan kihívó, provokatív műalkotásként” vette védelmébe a munkát. A közleményben elismerték, hogy a mű felkavaró, ugyanakkor reményüket fejezték ki, hogy

„a nézők megvizsgálják, miért hozták létre a művészek, és mit mondanak a globalizáció társadalmi feltételeiről és világunk összetett természetéről”.

A Guggenheim a Theatre of the World című 1993-as alkotást is eltávolítja, amely egy áttetsző kupolában egymást evő rovarokat és hüllőket ábrázol, és a szintén a kilencvenes évekből való Case Study of Transference című videót sem mutatják be, amely egy élő performance felvétele sertések párzásáról, melyeknek bőrébe római és görög betűket billogoztak.

A múzeum szerint „rémítő”, hogy ezeket a műveket el kellett távolítaniuk, de hangsúlyozták, hogy a művészi kifejezés szabadsága mindig is a Guggenheim legfőbb értékei közé fog tartozni.

Borítókép: Flickr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!