Irányváltás

2021.06.01. 14:30

Átalakítja az észak-koreai hatalmi struktúrát Kim Dzsong Un

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető átalakítja országa vezetési struktúráját, a többi között bevezetik az „első titkár” tisztségét, amely a legfontosabb pozíció az országot kormányzó kommunista párt főtitkári posztját követően – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség kedden.

A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az észak-koreai kommunista állampárt központi bizottságának ülésén Phenjanban 2021. február 9-én.

Forrás: MTI / EPA / KCNA

Fotó: -

A pozíció várományosa feltehetőleg Dzso Jong Von, az észak-koreai vezető egyik legközelebbi bizalmasa.

Kim Dzsong Unt idén januárban választották meg a Koreai Munkapárt kongresszusán a párt új főtitkárává. A tisztség 2011-ben elhunyt apja, Kim Dzsong Il halála óta betöltetlen volt. Szakértők szerint a nagyrészt szimbolikus jelentőségű lépés célja, hogy jobban bebetonozza az észak-koreai vezető egyeduralmát.

A Yonhap egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva úgy tudja, az első titkár feladata mindenekelőtt Kim Dzsong Un helyettesítése lenne különböző megbeszéléseken. Értesülései szerint

Kim Dzsong Un tovább akarja növelni a kommunista párt befolyását a kormányra, szemben apjával, aki a hadsereg szerepének szentelt nagyobb figyelmet.

A Yonhap szerint az irányváltást a Koreai Munkapárt januárban átdolgozott alapszabályzata is jelzi. Az átírt dokumentumból ugyanis kimaradt Kim Dzsong Il egyik alapelve, a „hadsereg mindenekelőtt” fogalma.

„Úgy tűnik, az az általános trend, hogy Kim Dzsong Un egyes feladatait átruházták, illetve elosztották”

– mondta Rachel Minjung Lee, az észak-koreai helyzetet nyomon követő 38 North agytröszt elemzője. Hozzátette, hogy

ez nem jár szükségszerűen együtt Kim Dzsong Un hatalmi jogköreinek korlátozásával, inkább a pártapparátus karcsúsításáról van szó.

Észak-Koreában a hatalom a Kim család tagjai között öröklődik.

Borítókép: a KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke az észak-koreai kommunista állampárt központi bizottságának ülésén Phenjanban 2021. február 9-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!