Idegenforgalmi dugó

2018.05.20. 12:00

Az amszterdamiak megelégelték a turistákat

A város új vezetősége javaslatcsomagot állított össze a turizmus "megzabolázására".

Friends laughing and eating cheesecake dessert at autumn sidewalk cafe along canal, Amsterdam.

Fotó: Science Photo Library

A városatyák szerint a virágzó turizmusnak vannak ugyan pozitív oldalai, mint például a foglalkoztatottság és a város bevételeinek növekedése, ezeket azonban beárnyékolja többek között a rengeteg szemét és a zaj. Épp ezért a tervek között szerepel a sörbiciklik, a turistabuszok és -hajók megállóinak, valamint a turistákat célzó üzletek számának korlátozása, az alkoholfogyasztás betiltása a csatornákon közlekedő hajókon, a magánlakások turisztikai bérbeadásának további korlátozása – az Airbnb-s szállásokat kitiltanák a város legforgalmasabb negyedeiből, és azokon kívül is korlátoznák a kiadható éjszakák számát -, és a reklámadó visszaállítása.

Mivel a tervezett intézkedések költségesek, a javaslatok között szerepel az idegenforgalmi adó növelése is.

A nagyjából 800 ezer lakosú Amszterdamban 18 millió turistára számítanak 2018-ban, ami 20 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. A turisták jelentős részét a könnyűdrogokhoz való kényelmes hozzáférés és a vöröslámpás negyed vonzza a holland metropoliszba.

A holland kormány évek óta igyekszik a városnézés hagyományosabb módjai felé terelni az Amszterdamba érkezőket: kampányok indultak például a csatornahálózat, az Anne Frank-ház, valamint a Van Gogh és Rembrandt mesterműveivel teli múzeumok népszerűsítésére.

A helyi törvényhozás is igyekszik hozzájárulni az arculatváltáshoz: 2008-ban a város bordélyházainak harmadát bezárták, 2011-ben pedig kezdeményezés indult az iskolák szomszédságában működő marihuánakávézók bezárásáért.

„Amszterdam elsősorban egy város, ahol emberek élnek és dolgoznak, és csupán másodsorban turisztikai célpont” – szögezte le a vezetőség.

Borítókép: Baráti társaság reggelizik Amszterdamban. Forrás: AFP / Caia Image / Science Photo Library

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!