szemérmes jelenség

2018.03.13. 16:52

Az éj leple alatt szakadt be Patagónia gleccser jéghídja

Hiába reménykedett abban napközben több ezer turista Argentínában az Argentino-tó partján tolongva, hogy szemtanúja lehet a pár évente bekövetkező különleges látványosságnak.

Tourists etake snapshots at the Perito Moreno Glacier, at Los Glaciares National Park, near El Calafate in the Argentine province of Santa Cruz, on March 11, 2018. An arch of ice formed at the tip of the Perito Moreno, between the glacier and the shore of Argentino lake, started collapsing into the water on Saturday, a natural display that happens just once every several years. Such arches form roughly every two to four years, when the glacier forms a dam of ice that cuts off the flow of water around it into the lake -- until the water breaks through, opening up a steadily wider tunnel that eventually becomes a narrow arch... and then collapses.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: WALTER DIAZ

A gleccsernek otthont adó Los Glaciares Nemzeti Park hatósága szerint a jéghíd egy helyi idő szerint vasárnap éjszaka tomboló viharban omlott össze, amikor a park zárva volt – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A Perito Moreno-gleccser fala és az Argentino-tó partja között rendszeresen jéghíd képződik, ahogy a víz utat tör magának a jégfalon keresztül. A jéghíd összeomlása mindig látványos jelenség. „Az az igazság, hogy ezúttal több víz gyűlt össze, mint az elmúlt három-négy alkalommal” – mondta Luciano Bernacchi, a Glaciarium nevű jégmúzeum igazgatója.

A természeti jelenségben, amelynek nincs köze a klímaváltozáshoz, legutóbb 2016 márciusában gyönyörködhettek az ide érkezők. Az elmúlt száz évben húsz alkalommal történt gleccserszakadás a Perito Moreno mintegy 60 méter magas falánál, 2004 óta nagyjából négyévente törik össze a jéghíd. Az 1998 és 2004 között eltelt 16 évben egyszer sem játszódott le a jelenség.

A Perito Moreno az UNESCO-világörökség része, a világ azon kevés szárazföldi gleccsereinek egyike, amelyik növekszik. A nagyjából 250 négyzetkilométer felszínű jégfolyam, Argentína egyik fő látványossága 30 kilométeren át ereszkedik alá az Andokból.

Borítókép: A patagóniai Perito Moreno-gleccser jéghídja Argentínában

Forrás: AFP/Walter Diaz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!