20 focipálya méretű

2018.10.13. 17:15

Az előadóművészet mekkája nyílt meg Tajvanon

Opera-, tánc-, színházi előadások és koncertek kapnak helyet a világ legnagyobb, 20 futballpálya méretű előadóművészeti központjában a tajvani Kaohsziungban.

13 October 2018, Taiwan, Kaohsiung: Chien Wen-Ping (L), artistic director of the National Art and Culture Centre Weiwuying, and Francine Houben, founder of the responsible architecture firm Mecanoo Architects in the Netherlands, standing and giving a thumbs-up at the entrance of the world's largest centre for the performing arts under one roof after its opening in the southern Taiwanese port city of Kaohsiung. The complex has a covered area of 141,000 square meters - as much as 20 football pitches. Photo: National Kaohsiung Center for the Arts/dpa

Fotó: Picture-Alliance/AFP

A 141 ezer négyzetméteres komplexum szombati ünnepélyes megnyitójára tízezrek érkeztek.

Az átszámítva 97,5 milliárd forintba került központot a Mecanoo holland építésziroda tervezte, a hárommilliós metropolisz egyik parkjában kapott helyet.

A park helyén egykor katonai támaszpont állt, a központ innen kapta a Vejvujing nevet.

A központban egy operaház, egy színház, egy kamarazenei terem, egy amfiteátrum és az Ázsia legnagyobb orgonáját is tartalmazó koncertcsarnok is helyet kapott.

A szimfonikus és klasszikus orgonával is bíró dupla hangszer a Klais német orgonakészítő cégtől származik.

Az orgona síprendszere 9085 sípjával bambuszerdőre hasonlít, az épület hajlított tetőszerkezete a dél-tajvani szubtrópusi erdőket idézi.

„Ma Kaohsziung ipari fejlődéséről híres, a jövőben kultúrvárosként szerez nevet”

- mondta Caj Jing-ven tajvani elnök a megnyitón.

A központ művészeti igazgatója Csien Ven-Ping híres tajvani karmester, aki 1996 óta a Deutsche Oper am Rhein dirigense.

Borítókép: Csien Ven-Ping művészeti igazgató (b) és Francine Houben, a Mecanoo holland építésziroda alapítója a megnyitón

AFP / DPA / National Kaohsiung Center for the Arts

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!