kánikula

2019.03.02. 08:00

Az idei volt a legmelegebb nyár Ausztráliában

Aszály, bozóttüzek és súlyos áradások is pusztítottak.

Forrás: Shutterstock

A legmelegebb nyarát élte meg Ausztrália – közölte pénteken az ország meteorológiai hivatala.

Az ország átlaghőmérséklete decembertől február végéig 2,14 Celsius fokkal volt magasabb a korábbi középértéknél, és könnyedén túlszárnyalta a korábbi melegrekordot, amikor 2012-13 nyarán 1,28 Celsius fokkal emelkedett az országos hőmérséklet az átlagos fölé.

A hosszú távú országos átlaghőmérséklet 27,5 Celsius fok, ehhez a referenciaponthoz viszonyítják az aktuális hőmérsékletet, illetve ehhez képest határozzák meg a hőmérsékleti anomáliákat.

„Az egész országra kiterjedően ez az eddig regisztrált legmelegebb nyár a közép-, a maximum- és a minimumhőmérséklet tekintetében” – közölte a meteorológiai hivatal (BoM). A legmelegebb hónap január volt, először emelkedett a középhőmérséklet országszerte 30 Celsius fokra.

2018 a harmadik legmelegebb év volt Ausztráliában, és súlyos szárazsággal is járt.

A meteorológiai hivatal jelentése szerint az idei nyári hőmérsékleti rekordot is komoly aszály kísérte. „Országosan a nyári hónapok mindegyikében jelentős volt a szárazság, a teljes nyári csapadékmennyiség 32 százalékkal kevesebb volt az átlagnál, 1982-83 nyara óta ez volt a legszárazabb nyár” – írták.

A nyár szélsőséges időjárási körülményeket hozott: aszály, bozóttüzek és súlyos áradások is pusztítottak.

Lynette Bettio, a hivatal klimatológusa hangsúlyozta, hogy példátlan volt az idén tapasztalt meleg. „Elmaradt az erős hidegfront, amely rendszerint enyhülést hoz a nyári hőségbe. Ezt az okozta, hogy a Tasmán-tenger fölötti tartósan magas légnyomású rendszer megakadályozta, hogy a hidegfront elérje az ország déli részét, különösen januárban” – magyarázta.

Decemberben a legmelegebb hőmérsékletet, 49,3 Celsius fokot a nyugat-ausztráliai Marble Bar-ban mérték. Január 24-én pedig Port Augustában kúszott a hőmérő 49,5 Celsius fokos rekordmagasságba.

A meteorológiai hivatal szerint valószínűleg az ősz is melegebb lesz a megszokottnál Ausztráliában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!