dél-amerika struccai

2021.05.06. 12:00

Az illegális vadászat a kihalás szélére sodorta, most visszatelepítik a nandut Chilébe

Az illegális vadászat miatt kihalás szélére került nandut akarják visszatelepíteni Chile patagóniai térségeibe helyi fajmegőrzési szakemberek.

28 January 2020, Mecklenburg-Western Pomerania, Wendorf: A group of wild nandus is out in the fields. In Mecklenburg-Western Pomerania the ratites could be released for hunting. The flightless large bird from South America, which in the northwest of the country on the border with Schleswig-Holstein has formed a population of several hundred animals that has grown strongly in the past, is to be included in the hunting rights. The population at Lake Ratzeburg in northern Germany is the only one living in the wild in Europe. It originated from a few animals that had escaped from a private farm between 1999 and 2001. Photo: Jens Büttner/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by JENS BUTTNER / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)

Forrás: DPA/AFP

Fotó: Jens Büttner

Múlt hónapban a struccfélék rendjébe tartozó röpképtelen madárból 14 egyedet engedtek szabadon a Tompkins Consevation szakemberei a patagóniai nemzeti parkban.

„Legkevesebb 20 egyeddel kezdtük el a programot, és ma a madárszámlálás azt mutatja, hogy a populáció már közelíti a 70 madarat” – mondta Cristian Saucedo igazgató, emlékeztetve arra, hogy a programot 2014-ben kezdték el.

Az a célunk, hogy legalább száz madarat juttassunk vissza a vadonba. Ezzel a számmal, úgy véljük, hogy a populáció képes lesz fenntartani magát – mondta Saucedo a Reuters brit hírügynökségnek.

A nandu a patagóniai ökoszisztéma létfontosságú része, segíti szétszórni a magvakat a térségben étrendje által

- közölte Carolina Morgado, a szervezet vezérigazgatója.

A kihalás szélén van, az ayseni térség csak két völgyében élnek nanduk, amelyek nagyon fontosak a patagóniai pampák jóléte érdekében„ – tette hozzá.

A kisebb strucchoz hasonlító madár testhossza mintegy 1,27-1,4 méter, tömege 20-27 kilogramm.

A kakas magassága elérheti a 2,5 métert is. A pampákon él kis csapatokban, tápláléka a többi futómadáréhoz hasonlóan magvakból, rovarokból és fűfélékből áll. Kitartóan fut; menekülés közben időnként a nyúlhoz hasonlóan bukfencezik vagy lelapul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!