Ország-világ

2020.08.09. 11:30

Az utasok már tapsolták a pilótát, amikor jött a hidegzuhany

Egyetlen percen múlt, hogy nem úszták meg a karantént egy Nizzából Oslóba tartó repülőgép utasai.

A passenger walks at Oslo airport, where all domestic and most foreign flights out of Norway were cancelled 06 April 2006 due to a strike of Norwegian flight attendants of the Scandinavian SAS Braathens Airline. Some 400 flights were affected and some 28 000 passengers stranded. Cabin crew walked off the job in a protest over wages, their union said. (Photo by CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX / AFP)

Forrás: AFP / NTB SCANPIX

Fotó: Cornelius Poppe

A SAS skandináv légitársaság egy dél-franciaországi járata

pénteken éjfélkor érkezett a norvég fővárosba, pont akkor, amikor a norvég kormány tíznapos karantént rendelt el a Franciaországból és néhány más országból érkező utasokra.

A 158 utast szállító repülőgépnek a menetrend szerint 0 óra 10 perckor kellett volna landolnia, és az utasok megtapsolták a pilótát, amikor az bejelentette, hogy pontban éjfélkor, tehát a karanténrendelet életbe lépése előtt sikerült földre tennie a gépet.

Csakhogy az utasok öröme korai volt, a légijáratokat valós időben nyomon követő FlightRadar24 internetes portál szerint az SK4700 számú járat kerekei 0 óra 01 perckor érték el a leszállópályát.

Ez azt jelenti, hogy a hazatérő nyaralóknak 10 napot karanténban kell tölteniük, mielőtt elvegyülhetnek honfitársaik között.

A rendelet értelmében ugyanakkor a vesztegzárat nem kell a repülőtéri szállodákban tölteniük, a karantént saját otthonukban is letudhatják – írta az esetről beszámoló norvég lap, a Dagbladet.

Az egészségügyi minisztérium is megerősítette, hogy noha csak egy percen múlt, a karantén vonatkozik a nizzai járat utasaira is.

A norvég kormány Franciaországgal együtt Svájcot, Csehországot és Monacót is felvette a járványügyi szempontból vörössel jelzett országok listájára, mivel a négy országban az elmúlt 14 napban elérte vagy meghaladta a 20-at a 100 ezer lakosra jutó új napi koronavírus-esetek száma.

Az elmúlt hetekben Norvégiában is háromszorosára nőtt az új esetek száma, de 100 ezer lakosra ott még csak hét eset jut.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!